Administrație

Duminică 26 mai 2019, alegeri europarlamentare și referendum pentru justiție

Mâine, în România vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European și referendumul convocat de către președintele Klaus Iohannis, pe teme legate de justiție .
Primele alegeri europene directe au avut loc în 1979. În perioada 1958-1979, membrii Parlamentului European erau desemnați de guvernele naționale și dețineau un mandat dublu.
 
Rezultate 2007
Primele alegeri din România pentru Parlamentul European s-au desfășurat pe 25 noiembrie 2007. Campania electorală a început în ziua de 26 octombrie, cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor, încheindu-se în ziua de 24 noiembrie.
 
Partidul Democrat – 13 mandate
 
Partidul Social Democrat – 10
 
Partidul Național Liberal – 6
 
Partidul Liberal Democrat – 3
 
Uniunea Democrată Maghiară din România – 1
 
1 independent – László Tőkés 
Rezultate 2009 
Alegerile din 2009 din România au fost primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European la care România a participat alături de Bulgaria, concomitent cu restul țărilor membre ale Uniunii.
 
Alianța Electorală Partidul Social Democrat   Partidul Conservator – 11 mandate
 
Partidul Democrat Liberal – 10
 
Partidul Național Liberal – 5
 
Uniunea Democrată Maghiară din România – 3
 
Partidul România Mare – 3
 
Elena Băsescu -1
Rezultate 2014
Alegerile pentru Parlamentul European din 2014 s-au desfășurat în România în data de 25 mai 2014. Alegătorii români vor fi reprezentați în urma acestui scrutin de 32 de deputați.
 
Alianța Electorală Partidul Social Democrat-UNPR-PC – 16 mandate
 
Partidul Național Liberal – 6
 
Partidul Democrat Liberal -5
 
Uniunea Democrată Maghiară din România -2
 
Partidul Mișcarea Populară – 2
 
1 independent – Mircea Diaconu
 
Protagoniștii alegerilor europarlamentare 2019
Pentru alegerile pentru Parlamentul European din acest an  BEC a validat candidaturile a 13 partide și alianțe și a trei candidați independent: Partidul Social Democrat, Alianța 2020 USR PLUS, Alianța Liberalilor și Democraților(ALDE), Uniunea Națională pentru Progresul României, PRO România, Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Mișcarea Populară, Partidul România Unită, Partidul Social Democrat Independent, Partidul PRODEMO, Blocul Unității Naționale, Partidul Socialist Român, și candidații independenți  Gregoriana Tudoran, George Simion și  Peter Costea.
 
Cei 32 de eurodeputați români sunt aleși prin vot universal direct de către toți cetățenii UE înregistrați pe listele electorale și având vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfășoară într-o singură circumscripție electorală pe baza reprezentării proporționale, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid. România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă. Locurile în Parlamentul European sunt alocate partidelor care obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate prin metoda d’Hondt.
 
Întrebările referendumului
În paralel, în aceeași zi cu legerile europarlamentare, românii sunt chemați la  referendumul pentru justiție. Alegătorii trebuie să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări:
 
1-„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie ?”
 
2-„Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională ?”.

Post-ul Duminică 26 mai 2019, alegeri europarlamentare și referendum pentru justiție apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Duminică 26 mai 2019, alegeri europarlamentare și referendum pentru justiție

Credit autor: Alin Zaharie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button