Administrație

Lucian Archiudean, achitat definitiv în procesul cu DNA

Fostul şef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, comisarul şef de poliţie Lucian Archiudean, a câştigat definitiv procesul cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). După hotărârea din luna noiembrie 2017 a Tribunalului Mureş care l-a achitat pe Lucian Archiudean, Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins miercuri, 29 mai, ca nefondat, apelul procurilor DNA.

Decizie definitivă a instanţei

Potrivit paginii de web www.portal.just.ro, decizia instanţei este definitivă şi are următorul conţinut:

„În temeiul articolului 421 punctul 1 litera b Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş împotriva sentinţei penale nr. 173 din 29 noiembrie 2017 pronunţată de Tribunalul Mureş, în dosarul penal nr. 545/102/2016 şi menţine hotărârea penală atacată. În baza articolului 275 alineatul 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în procedura soluţionării prezentului apel în cuantum de 200 lei rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 29 mai 2019.”

Acuzaţiile, lansate în martie 2016

În luna martie 2016, Biroul de presă al DNA anunţa trimiterea în judecată a şefului Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş “pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.”

“În cursul lunii octombrie 2015, inculpatul Archiudean Toader-Lucian, comisar șef de poliție cu funcția de șef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Mureș, la solicitarea unei persoane ce fusese sancționată pentru săvârșirea unei contravenții la regimul circulației (lipsă poliță valabilă de asigurare obligatorie) a dispus remiterea, către aceasta, a unei copii a certificatului de înmatriculare (emis de autoritățile franceze), reținut pentru fapta constatată, lucru ce a condus la obținerea, în mod ilegal, a autorizării provizorii în circulație a autovehiculului respectiv. În același context, la data de 23 octombrie 2015, tot la solicitarea contravenientului respectiv și în urma unei adrese trimise de acesta către Serviciul Rutier, inculpatul Archiudean Toader-Lucian a dispus trimiterea, în original, a certificatului de înmatriculare la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Mureș, (SPCRPCIV), fapt ce a condus la crearea posibilității înmatriculării definitive pe teritoriul României a respectivului autovehicul, lucru care s-a și întâmplat la data de 12 noiembrie 2015. Acțiunile inculpatului au fost de natură să producă un folos necuvenit pentru proprietarul autoturismului, întrucât, în condițiile respectării normelor legale, înmatricularea nu ar fi fost posibilă. Totodată, a fost cauzată o vătămare a intereselor legitime ale Instituției Prefectului județului Mureș, reprezentată prin S.P.C.R.P.C.I.V. Mureș, vătămare manifestată prin alterarea corectitudinii evidenței înmatriculării în circulație a autovehiculelor pe teritoriul României”, se arăta în comunicatul procurorilor anticorupţie.

Lucian Archiudean: “Am încredere în justiţia divină”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, Lucian Archiudean, care între timp a părăsit sistemul prin pensionare, a declarat că a avut şi are încredere în “acea justiţie divină” care i-a făcut dreptate.

„Pot spune că am o satisfacţie profesională că măsurile dispuse de mine la momentul respectiv au fost corecte şi legale, iar interpretarea dată de organele de cercetare a fost eronată şi s-a bazat pe depoziţia unui agent de poliţie. Sunt mulţumit de decizia instanţei, dar pe parte juridică e prematur să mă pronunţ dacă voi intreprinde ceva mai departe, deoarece trebuie să mă consult şi cu avocatul meu. Eu am încredere şi în acea justiţie divină”, a declarat Lucian Archiudean, care a ţinut să transmită public mulţumiri avocatului său, Vasile Costea.

Alex TOTH

Post-ul Lucian Archiudean, achitat definitiv în procesul cu DNA apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Lucian Archiudean, achitat definitiv în procesul cu DNA

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button