Administrație

OFICIAL – Maria Precup, „debarcată” din funcția de primar al Reghinului: interdicție de a candida la următoarele alegeri

ÎNCETAREA MANDATULUI. Astăzi, 11 iulie 2019, prefectul Mircea Dușa a semnat joi ordinul de încetare de drept al mandatului primarului municipiului Reghin, Maria Precup. Practic, conform noului Cod Administrativ, reprezentantul Guvernului în județul Mureș era obligat să constate încetarea mandatului primarului Reghin, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a menținut, prin decizie definitivă, concluzia de incompatibilitate emisă de Agenția Națională de Integritate (ANI).

 

Conform legii, primarul Maria Precup (care îndeplinește și funcția politică de președinte executiv PSD Mureș) poate contesta ordinul prefectului, în timp de cel mult 10 zile, în instanța de contencios administrativ. Până la eventualele alegeri anticipate, Primăria Reghin va fi condusă de viceprimarul UDMR Márk Endre Dezső (52 de ani).

 

Procesele în care Maria Precup a contestat decizia ANI (emisă în noiembrie 2015) au durat mai bine de 3 ani, sentința definitivă fiind comunicată de instanța supremă la sfârșitul lunii mai 2019. Conform ANI, în perioada 19 iunie 2012 – 10 decembrie 2014, Precup a deținut concomitent funcţia de primar şi calitatea de cenzor al firmei Dacia SA, încălcând, astfel, dispoziţiile legale.

 

Practic, în 2012, după ce a fost aleasă primar al municipiului Reghin, Precup nu a renunțat, așa cum prevede legea (în maximum 15 zile) la calitatea de cenzor la firma locală Dacia (controlată de Leon Teodor Pop), continuând să activeze ca și cenzor al societății pe acțiuni din Reghin (care deține cofetării și restaurante în zonă) timp de încă un an și jumătate.

 

După sentința ÎCCJ, Precup a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 489 alin. (3) Cod procedură civilă. Conform acestui articol, “dacă legea nu dispune altfel, motivele de casare care sunt de ordine publică pot fi ridicate din oficiu de către instanţă, chiar după împlinirea termenului de motivare a recursului, fie în procedura de filtrare, fie în şedinţă publică”.

 

Simplificat, pentru că a fost declarată incompatibilă cu funcția de primar și nu mai are nicio cale de atac, Precup a reclamat că respectivul articol din lege contravine Constituției și a cerut ca instanța să caseze motivele. Este o cale excepțională de atac, practic o tergiversare a situației.

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: OFICIAL – Maria Precup, „debarcată” din funcția de primar al Reghinului: interdicție de a candida la următoarele alegeri

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button