Administrație

OFICIAL – „Zilele Municipiului Reghin” nu se mai desfășoară, pentru că nu mai sunt bani în pușculița orașului

SĂRĂCIE. La numai o lună după ce administrația publică locală controlată de pesedista Maria Precup a convins forul deliberativ al Reghinului (Consiliul Local – CL) să aprobe finanțarea cu o jumătate de milion de lei din banii orașului a tradiționalei paranghelii “Zilele Municipiului Reghin”, hotărârea va fi revocată.

Între timp, spărgând porcușorul-pușculiță, primarul Precup și-a dat și ea seama că orașul e atât de sărac încât n-are bani pentru a acoperi investițiile pe care tot ea le-a girat pentru a fi înscrise în bugetul pe 2019. Așa că, astăzi, 26 iunie 2019, va fi revocată hotărârea care stabilea în 21 mai 2019 organizarea Ziele Municipiului Reghin (în perioada 12-14 iulie) și alocarea a 500.000 de lei din banii orașului pentru această tradițională epurare financiară din bugetul urbei.

Revocata 111

În 21 mai 2019, TOATE comisiile CL Reghin au avizat favorabil aprobarea organizării și desfășurării evenimentului „Zilele Municipiului Reghin”, în perioada 12-14 iulie 2019, și „alocarea sumei necesare desfăşurării în bune condiții a evenimentului”. Adică un „mizilic” de o jumătate de milion de lei.

Proiectul a devenit hotărâre (nr. 111) fără ca măcar un consilier local să zică ceva, orice. Fără discuții, ca-ntr-o deplină concordie. S-a votat în unanimitate, ca-n plenarele comuniste, toți cei 16 consilieri locali prezenți la ședința din mai votând „pentru”, așa cum este consemnat oficial în procesul verbal de ședință.

Cei 16 votaci nu sunt din filmul lui George Cornea „Am fost șaisprezece”, ci sunt următorii: Alexandru Pușcaș, Dragoș Cristian Pui, Ștefan Gyorfi, Gavril Danciu, Bodo Jozsef Zoltan, Florina Mădălina Grama, Mihai Pădurean, Daniela Luca, Maria Demeter, Mark Endre Dezso, Gheorghe Horea, Claudiu Gabriel Bîndilă, Ovidiu Mihai Marian,  Dan Dorul Rus, Veronka Tudor, Dorel Ioan Cioba – ceilalți trei aleși locali au lipsit.

Să conchidem: în 21 mai 2019 erau bani (500.000 lei), iar oamenii aleși de reghineni să-i reprezinte au zis că-i perfect să-i arunce pe geamul parangheliei tradiționale. După o lună, nu mai sunt bani, așa că e bine să se revoce.

26 iunie 2019 (astăzi), în şedinţa ordinară a CL Reghin, convocată de primarul Precup, aleșilor li se va servi și revocarea Hotărârii nr. 111, argumentul/motivația fiind (logic/logică și contrasemnată de primarul Precup): “suma aprobată și cuprinsă în Bugetul local al Municipiului Reghin și în lista de investiții nu este suficientă pentru a acoperi în întregime lucrările de investiții prognozate a fi effectuate în anul în curs (…) astfel încât suma alocată organizării evenimentului Zilele Municipiului Reghin, să fie alocată în scopul acoperirii în întregime a sumelor estimate pentru investiții”.

Concluzia

Bine, adevărul este că nu acoperă cei 500.000 de lei “în întregime” sumele estimate pentru investițiile prevăzute în bugetul pe 2019, dar tot este un pas. Subliniere: msnews consideră benefică decizia revocării, considerând rațional că aceste paranghelii nu ar trebui făcute, sau dacă nu poate trăi altfel orașul, să fie organizate exclusiv din sponsorizări ale agenților economici privați din oraș. Adică, sprijiniți dezvoltarea economică a urbei și o parte din preaplin se va întoarce, sub această formă (eminamente populistă), în oraș.

Am înfătuit scrierea din două motive: 1) informativ (să știe reghinenii că nu se mai organizează ediția a XVIII-a a Zilelor Municipiului Reghin, hotărârea oficială urmând să fie luată astăzi, în jurul orei 15); 2) pentru a sublinia indecizia (primarului, aparatului decizional al Primăriei și consilierii locali) de a admite încă de la început că sărăcia orașului nu mai poate susține paranghelii “gratuite” plătite din banii oamenilor (fără a împieta asupra investițiilor în dezvoltare).

Și acum, ca-n cinematografia comunistă, nicio lacrimă, pentru că Moscova nu crede în lacrimi. În fond, vorba străzii: totul e bine când se termină cu bine. Așteptăm dezvoltarea urbei cu cei 500.000 de lei alocați inițial parangheliei.

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: OFICIAL – „Zilele Municipiului Reghin” nu se mai desfășoară, pentru că nu mai sunt bani în pușculița orașului

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button