Administrație

RĂZBUNAREA MAHĂRILOR – Presiuni incredibile asupra polițiștilor locali care au reclamat fapte penale referitoare la Florea, Maior și Matiș

Nimeni nu e singur în lumea asta.
Nici polițiștii locali din Târgu Mureș nu sunt.
Nici măcar Dorin Florea. El îi are pe Maior și Matiș.
Iar Ana are mere.

 

TÂRGU MUREȘ. Fix un an i-a trebuit primarului Dorin Florea să câștige controlul absolut asupra Poliției Locale Târgu Mureș, exercitat prin fostul nr. 3 al serviciului, fostul ofițer SRI demisionat „la cerere” (fără drept de pensie – cunoscătorii știu ce-nsemnă asta) Raul Dacian Matiș.

 

Controlând și partea majoritară a mijloacelor de informare cetățenească, prin contracte plătite prin intermediul instituției publice, cu o medie lunară de 25.000 de euro din bugetul local al orașului, primarul Florea aproape că a sistat posibilitatea ca târgumureșenii să afle ce se întâmplă în interior, dându-i posibilitatea de a abuza de poziția dominantă prin dispunerea unor măsuri de presiune asupra a patru polițiști locali care au reclamat la DNA și la Parchetele mureșene fapte încadrate în sfera penală care ar fi fost comise de edil, de “locotenentul” său Claudiu Maior și de actualul șef al Poliției Locale, Raul Dacian Matiș (foto stânga).

 

Pașii implementării strategiei au fost respectați militărește, “la virgulă”: ianuarie 2018, Florea a dispus o rocadă la nivelul conducerii, directorul executiv Valentin Constantin Bretfelean (53 de ani) fiind înlocuit cu adjunctul Ioan Zosim Damaschin (53 de ani); octombrie 2018, Florea îl convinge pe naivul Damaschin să renunțe la funcțiile de directori adjuncți din organigramă (ocupate de Bretfelean și Matiș – 51 de ani) – rezultat: Matiș este retrogradat pe un post de șef Serviciu, Bretfelean e ejectat din instituție (el rămâne, de fapt, suspendându-se, pentru că acești “mari” strategi nu au fost în stare nici măcar să dea oamenii afară legal); ianuarie 2019, Florea dispune o rocadă între Damaschin (care este retrogradat șef Serviciu) și Matiș (care este avansat director executiv interimar) – detalii AICI.

 

I-au reclamat pe Florea, Maior și Matiș

 

Subliniere: msnews deține probe audio și documente care atestă veridicitatea celor consemnate în scriere. Patru polițiști locali Florin Florea, Petru Pop, Simona Monica Suciu și Veronica Pop i-au reclamat la DNA și la Parchetele mureșene pe primarul Dorin Florea, pe consilierul personal al acestuia Claudiu Sergiu Maior (pe acesta și fosta funcție pe care a deținut-o, cea de viceprimar) și pe actualul șef al Poliției Locale Târgu Mureș, Raul Dacian Matiș.

 

Primarul Florea a fost reclamat că a dispus angajarea lui Petru Oprișor la Poliția Locală, serviciu public aflat în subordinea Primăriei pe care o conduce, pentru a beneficia de sporuri, normă de hrană mărită și diurnă, deși acesta este… șoferul său (!) și nu polițist local.

Consilierul personal al lui Florea, camaradul administrativ Claudiu Sergiu Maior, a fost reclamat pentru că a procedat la fel ca Șefu’ (cum i se adresează primarului): adică și-a angajat șoferul, pe Ioan Demian la Poliția Locală Târgu Mureș, din aceleași raționamente.

 

De asemenea, Maior este reclamat pentru că în anul 2016, pe când era viceprimar, a condiționat acordarea normei de hrană a polițiștilor locali de mutarea conturilor bancare ale acestora de la BRD la Bancpost. Însă nu la orice agenție Bancpost, ci la sucursala de pe Bulevardul 1848, unde director era tocmai soția sa, Raluca Maior (acum translatată pe baza competențelor, negreșit, în funcția de director economic al operatorului de apă-canal Aquaserv, aflat sub controlul municipalității, acționar majoritar al firmei).

 

Speța este în cercetare la DNA (dosarului nr. 74/P/2018). Recent, Matiș a dispus ca polițiștii locali să semneze un tabel “în alb” prin care să se delimiteze de informația care a ajuns la procurorii anticorupție, acesta urmând să fie folosit, cel mai probabil, de Maior în apărarea sa.

 

Actualul șef al Poliției Locale, Raul Dacian Matiș, a fost reclamat pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și instigare la fals, în urma solicitării către un polițist local să înlocuiască pe un proces verbal de contravenție numele contravenientului cu numele său (că plătește el amenda), pentru că respectivul îi oferea gratuit servicii de depanare PC. Polițistul a refuzat și a intrat și el în grupul indezirabililor.

 

Presiuni la adresa polițiștilor

 

Unii dintre cei patru polițiști au fost sancționați pentru aderare la grup politic (fapt interzis polițiștilor locali), pentru că în vara anului trecut au purtat tricouri cu inscripția Fără penali în funcții publice. Ei susțin că au purtat acele tricouri pentru că prospera instituție condusă de Dorin Florea nu a mai oferit Poliției Locale uniforme din anul 2012 (adică au încălcat niște legi, dar ce mai contează?) și că uniformele erau uzate, iar tricourile nu aparțineau niciunui partid politic, ci era un mesaj civic.

 

Florea și Maior, însă, ambii cercetați penal în mai multe dosare, au interpretat gestul ca fiind îndreptat împotriva lor, așa că au dispus sancționarea acestora. Și Matiș și-a făcut datoria: i-a sancționat, numai că i-a sancționat în timp ce aceștia erau în… concediu de odihnă (implicit, speța se judecă). Rezultatul, în acest an s-a dispus chemarea dizidenților la Comisia de Disciplină.

 

Apoi, presiunile și tentativele de intimidare ale acestor șefi cu apucături de mici dumnezei au continuat. Iată o declarație a unuia dintre ei (asumată): “Ne hărțuiesc psihic în fiecare zi, dar nu dăm înapoi. Nu mai avem nimic de pierdut, nu ne e frică de ei, cu toate că am fost avertizați de anumite persoane să o lăsăm baltă că ne pot distruge, că au putere… Ne-au modificat programările (n.red., de patrulare), nu mi-e frică nici de asta, pentru că nu îmi e rușine să muncesc, dar măcar să o facă conform prevederilor legii, nu abuziv. Suntem permanent urmăriți în speranța că ne prind greșind ceva, să ne poată sancționa și, ulterior, da afară din serviciu. E posibil să declanșăm inclusiv un protest în curtea instituției…”.

 

Mizele unui conflict deschis

 

În afara mizei de a-i determina pe cei patru să renunțe la acțiunile pe care le-au îndreptat împotriva lui Dorin Florea, Sergiu Claudiu Maior și Raul Dacian Matiș, sau de a-i discredita în speranța diminuării credibilității reclamațiilor făcute oficial la instituțiile statului, acest conflict deschis pare a viza încă un obiectiv: controlul asupra sindicatului polițiștilor locali, unul dintre cei vizați fiind chiar președintele celulei sindicale ProLex Poliția Locală Târgu Mureș (sindicatul național al polițiștilor și vameșilor).

 

De ce ar avea nevoie șeful administrației publice locale de controlul acestei entități sindicale? Pentru că toate solicitările acestora (drepturile prevăzute de lege) sunt făcute prin forma sindicală. Controlând forma sindicală, controlezi și când, dacă și în ce condiții acorzi respectivele drepturi. Iar comportamentul lui Florea, cel cimentat de 19 ani în funcția de mic dumnezeu al orașului Târgu Mureș, sugerează că acesta are senzația că deține, ca orice stăpân de sclavi, drept de viață și de moarte asupra celor plătiți de Primărie, în acest caz, polițiștii locali.

 

Urmărim cu maximă atenție și interes atât desfășurarea ostilităților, cât și soluționarea reclamațiilor și continuăm să vă informăm despre acestea.

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: RĂZBUNAREA MAHĂRILOR – Presiuni incredibile asupra polițiștilor locali care au reclamat fapte penale referitoare la Florea, Maior și Matiș

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button