Cultură

INTERVIU cu David Muntean, dansator la Ansamblul „Spice Mureșene”: „Dansul se face cu inima, nu cu forța!”

David Muntean, elev al Colegiului Național ”Unirea”, este unul dintre tinerii liceeni mureșeni care duc mai departe tradițiile strămoșești. Prin activitatea sa în cadrul Ansamblului „Spice Mureșene” Târgu-Mureș, el ține în viață dansurile populare, promovându-le atât în Ardeal, cât și în celelalte zone folclorice ale țării.

Reporter: Cum ai descoperit talentul pentru dans?

David Muntean: Consider că nu este chiar un talent, este o pasiune în care pun tot ce am mai bun. Acest lucru nu a fost descoperit de mine, ci de persoanele din jurul meu, cum ar fi părintii și rudele, care au observat de mic atracția mea față de acestă exprimare artistică.

Rep.: Cine te-a îndrumat către acest domeniu?

D.M.: După cum am menționat și anterior, îndrumarea spre acest domeniu a venit din partea familiei. Ei m-au susținut, ei m-au încurajat, și tot ei mi-au fost alături mereu. Aș vrea să le mulțumesc din suflet cu această ocazie.

Rep.: Ce recomanzi celor care doar acum încep să descopere pasiunea pentru dans?

D.M.: Ei le-aș recomanda să facă dansul cu inima, nu cu forța. Ar fi cel mai bine pentru ei sa își caute un stil specific dacă doresc sa danseze. Să nu facă dansul din obligație, ci din placere. Oricât ai încerca, dacă nu ești pasionat de ceea ce faci, nu o să reușești niciodată în acest domeniu.

Rep.: Ce planuri de viitor ai?

D.M.: Planurile mele de viitor sunt încă indecise. Ma gândesc să continui mai departe la Facultatea de Drept, sau să fac ceva în acest domeniu. Încă nu știu, și nici nu am de unde să prevăd ce îmi rezervă viitorul.

Rep.: Ce te atrage cel mai tare spre folclor?

D.M.: Pe mine mă atrage folclorul din cauza faptului că prin el îți poți reprezenta țara și strămoșii, lucru pe care nu îl prea poți face în alte domenii de activitate. Dacă ne uităm tradițiile, ne uităm trecutul, ne pierdem automat și identitatea.

Rep.: Ce premii sau trofee ați obținut?

D.M.: Ultima experiență a fost participarea la festivalul concurs „Peștișorul de Aur” din Tulcea, dar cea mai frumoasa realizare de când practic dansurile populare a fost în 2018, când am obținut Trofeul Festivalului la concursul „Magia Sfinxului” din Bușteni. În rest, particip cu ansamblul la numeroase festivaluri.

Rep.: Ce altceva îți place să faci în timpul liber?

D.M.: În timpul liber îmi place să citesc sau să petrec timp cu prietenii pe afară, la aer liber, dar ca și o a doua mare pasiune, pe lângă dans, este fotografia, unde încerc să mă perfecționez. Consider că pentru o viață fericită trebuie îmbinat utilul cu plăcutul, așa că majoritatea activităților pe care le fac, le fac din plăcere.

A consemnat Alex Ionuț ORBAN

 

Post-ul INTERVIU cu David Muntean, dansator la Ansamblul „Spice Mureșene”: „Dansul se face cu inima, nu cu forța!” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: INTERVIU cu David Muntean, dansator la Ansamblul „Spice Mureșene”: „Dansul se face cu inima, nu cu forța!”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button