Cultură

Meseriile încep să fie tot mai căutate

Este un proces dificil, a recunoscut directorul Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” din Tg.Mureș, Adrian Rucoi, cu prilejul festivității de absolvire a noii promoții.
Însă avantajul este dat de obținerea unei diplome pentru meserie, recunoscută european, a spus managerul unității de învățământ:

Vorbim despre meseriile care se caută, cu locurile de muncă disponibile pentru piața forței de muncă. Asta se face cu implicarea tuturor factorilor, începând de la minister, școli, agenți economici. La noi, cei care optează pentru liceu, sunt cam 5-6 la sută din absolvenți, iar dacă își iau bacalaureatul optează și pentru facultăți. Sunt foarte de acord cu Bacalaureatul diferențiat, pentru că ar trebui să vedem cine intră în liceele tehnologice, cu ce medii se intră. Însă absolventul unui liceu tehnologic termină cu o meserie – este cea de tehnician, nivel 4, recunoscut european.

În luna iulie vor mai absolvi două clase de profesională, pe profilele comerț și textile și una de postliceală, de asistent manager, a explicat profesoara Maria Băldean, care constată un interes crescut pentru școala tehnologică:

Vin pentru că avem și parteneri de practică, firmele de specialitate, textile, design vestimentar, partenerii care au fabrici de textile, la fel și pe comerț. De aceea încep să vină pentru că știu că după ce termină, îi angajează. Din clasa pe care acuma eu o conduc și termină, jumătate vor fi angajați acolo unde au făcut practică. Iar dacă nu se duc la facultate, vin la postliceal, aici la noi. Deci încet-încet, se reîntorc copiii. Sunt foarte multe locuri oferite la liceele teoretice, și atunci sigur că mirajul este mare, iar părinții optează și ei pentru un liceu teoretic.

Unul dintre cele mai emoționante momente s-a produs în familia Mocan, unde doamna Carolina, care a absolvit azi la ”Avram Iancu”, va da Bacalaureatul împreună cu fiica sa, care termină liceul la ”Traian Vuia”.

Foto: Radio Tg.Mures/Valeriu Russu

Foto: Radio Tg.Mures/Valeriu Russu

În plus, tatăl, Alexandru, va temina la 48 de ani o facultate:


În acest an, la Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” din Tg.Mureș au absolvit doua clase, de comerț și de design vestimentație, secția română, și o clasă de comerț, la secția maghiară.

Valeriu Russu

The post Meseriile încep să fie tot mai căutate appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Meseriile încep să fie tot mai căutate

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button