Noi capodopere la Galeria de Artă Maghiară Modernă

noi capodopere la galeria de arta maghiara moderna

Vernisajul expoziție Noi capodopere la Galeria de Artă Maghiară Modernă va avea loc vineri 28 iunie de la ora 19.00. Expoziția este deschisă publicului în următoarele două luni.

Expoziția ilustrează noi achiziții ale muzeului din ultimii ani, iar vizitatorii pot vedea artiști transilvăneni sau care creează în Transilvania. Kőrösfői Kriesch Aladár, Nagy Oszkár sau Gáll Ferenc sunt numai câțiva dintre artiștii din Transilvania, sau care au creat în Transilvania, care vor îmbogăți patrimoniul Muzeului Județean Mureș – Muzeul de Artă.

Dintre creațiile noi care îmbogățesc colecția muzeului, una dintre cele mai remarcabile picturi este „Trei copii” de Kőrösfői Kriesch Aladár, din 1905. „Copiii, aflați în gradina casei din Gödöllő, sunt desculți, au haine potrivit noii reforme vestimentare, păr lung până la umeri. Înfățișarea copiilor reflectă ideile de reformă, în spiritul cărora familia Körösfő a trăit și și-a crescut copiii. Cu toate acestea, tema copilului în arta reprezentării a fost mult mai mult decât o simplă amintire de familie pentru Aladár Körösfői-Kriesch. Dintr-o perspectivă universală, familia și copilul au avut un loc privilegiat în sistemul său de valori. În Palatul Culturii pot fi văzute câteva picturi murale importante ale lui Kőrösfő, însă colecția muzeului nu a avut până acum nici o pictură aparținând marelui artist. Nagy Oszkár, cu pictura „Peisaj din Baia Mare”, realizată în 1936, este un reprezentat de seamă al patrimoniului cultural băimărean, care combină perfect idealurile școlii de pictură punând, totodată, un accent deosebit pe ilustrarea naturii”, precizează directorul Muzeului Județean Mureș Soós Zoltán potrivit căruia expoziția, care mai cuprinde lucrări semnate de Litteczky Endre, Tibor Ernő, Jándi Dávid și Gáll Ferenc, ilustrează bogata moștenire a artei plastice transilvănene.

Din cauza faptului că o mare parte a Galeriei de Artă Maghiară Modernă este închisă ca urmare a lucrărilor de restaurare, această expoziție va avea loc în foaierul de la etajul III, aripa stângă, parte a Galeriei extinsă anul trecut.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Noi capodopere la Galeria de Artă Maghiară Modernă

Credit autor: Agenda de Mureș.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.