Cultură

Protagoniștii zilei, la „Harmonia Cordis”

Festivalul „Harmonia Cordis” programează în această seară, ora 19:00, la sala mare a Palatului Culturii, două recitaluri de marcă. Primul moment muzical îi duce pe scenă pe Beke István Ferenc -chitară și Gabriel Guillén – chitară, din Venezuela, acompaniați de quartetul, Pál Tamás –vioară I, Tuta Roxana –vioară II, Kardos  Margit –violă  și Sviatoslav  Perepelytsia –violoncel.

Beke și Gabriel, profesori desăvârșiți

Beke István Ferenc este în prezent profesor de chitară clasică și muzică de cameră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca totodată preşedintele Asociaţiei Harmonia Cordis din Târgu Mureş. Fiindu-i acordate numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de chitară clasică, el a participat la nenumărate cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. De asemenea a susținut recitaluri de muzică și concerte camerale în România, Anglia, Chile, Ungaria, Germania, Austria și SUA. El este organizatorul Festivalurilor Internaționale de Chitară „Harmonia Cordis”din Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și a Zilelor chitaristice Internaționale „Novum Generatio„ din Cluj Napoca. Beke István a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca în 2011.Gabriel Guillén este unul dintre cei mai importanți profesori de chitară din Austria. Gabriel Guillén s-a născut în Maracaz, Venezuela. A studiat în America sub îndrumarea profesorilor  Abel Carlevaro, Leopoldo Igarza, Jose Gregorio Guanchezz și Alberto Espinaza. În 1987 a câștigat premiul întâi la Festivalul Internațional Rotary și la Concursul de Chitară “Antonio Lauro”. A participat la numeroase cursuri de masterclass, ținute de Abel Carlevaro, Rafael Benatar, Bartolomé Diaz și Verhagen Franka. În 1988 a studiat cu profesorii Walter Würdinger și Konrad Ragossnig. Guillén a susținut concerte în toată Europa si, de asemenea, în Statele Unite ale Americii și Japonia. Gabirel Guillén a câștigat premiul “Merit Award”, Premiul Kery, Premiul Artinger, premiul “Amigo de Venezuela” și premiul “Honors”. Guillén Gabriel este  profesor la Academia de Muzică Joseph Haydn din Eisenstadt și la Academia de Muzică Richard Wagner din Viena. El a susținut cursuri de master și concerte în peste 34 de țări. Este directorul artistic al Festivalului Internațional de Chitară RUST din Austria. În prezent,  colaborează cu orchestra Bolivar Simon din Venezueala sub dirijarea lui Alfredo Rugeles. Guillén a avut concerte în Europa, America de Sud, Statele Unite ale Americii și în Japonia fiind apreciat de mari critici. Guvernul austriac l-a onorat cu premiul “Merit Award”, premiul Kery, premiul “The Artinger”, premiul Venezuela Postiva “Amigo de Venezuela” și premiul Caracas- Avila.

Duo inedit, chitară-flaut

Programul serii de joi mai cuprinde recitalul susținut de duetul Atanas Ourkouzounov (Bulgaria)-chitară & Mie Ogura (Japonia) –flaut. Atanas Ourkouzounov este considerat ca fiind una dintre cele mai interesante personalități ale muzicii contemporane din Bulgaria. Având o pregătire muzicală vastă, acesta își dedică viața chitarei și compoziției și se afirmă ca fiind unul dintre compozitorii de vârf ai generației sale. Compozițiile sale prezintă o prezentă ritmică și o culoare deosebită, care împreună cu sonoritățile noi și experimentale ale chitarei alcătuiesc lucrări originale și valoroase în repertoriul instrumentului.

Atanas a crescut la Sofia, Bulgaria, unde a început studiul chitarei cu profesorul Dimitar Doitchinov în anul 1992. Și-a continuat studiile la Paris sub îndrumarea profesorilor Arnaud Dumond, Alexandre Lagoya și Olivier Chassain, unde a studiat chitară, muzică de cameră, analize muzicale, etnomuzicologie și improvizație. A absolvit conservatorul din Paris în anul 1997. Atanas Ourkouzounov a compus peste 100 de lucrări pentru chitară, duo, trio, cvartet și ansambluri instrumentale, două concerte, și multe altele dintre care mai multe sunt premiate din Europa până în America de Sud.Atanas adesea concertează alături de flautista japoneză Mie Ogura. Pe lângă cele 8 CD-uri ale sale, piesele lui Atanas au apărut în peste 50 de CD-uri, iar artiști importanți pe plan internațional cum ar fi Gabriel Bianco, Zoran Dukic, Scott Tennant, Pablo Marquez, Antigoni Goni, Los Angeles Guitar Quartet, Jérémy Jouve interpretează lucrările sale. Atanas este profesor de chitară la Conservatorul Maurice Ravel din Paris, jurizează concursuri, susține cursuri și conferințe în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, China și Japonia.

Înclinații spre baroc, jazz și muzică indiană

Născută în anul 1973 în Japonia, Mie Ogura își începe studiile muzicale la vârsta de 3 ani la pian, apoi la vârsta de 7 ani la flaut.  În anul 1994 aceasta se mută în Franța, își continuă studiile la Conservatorul Național de Muzică de la Paris sub îndrumarea profesorilor Pierre-Yves Artaud și Sophie Cherrier apoi la Academia Muzicală Chigiana din Siena, Italia. Mie Ogura a studiat improvizație contemporană, muzică barocă, improvizație jazz și muzică indiană. Diversitatea stilurilor muzicale studiate i-au deschis multe porți și de atunci aceasta susține concerte solo, concerte de muzică de cameră în diferite formații, și participă la diverse festivaluri în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia și Australia.  Mie Ogura momentan activează în două duouri, duo de flaut și chitară cu Atanas Ourkouzounov și duo de flaut și pian cu Marie-Catherine Girod, cu care concertează în toată lumea. Pasionată de pedagogie, aceasta a editat o carte de jazz pentru flaut (Flute Jazz Coffebreak) publicată în anul 2005, predă flaut și improvizație la Conservatorul  „Jacques Ibert” din Paris.

Post-ul Protagoniștii zilei, la „Harmonia Cordis” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Protagoniștii zilei, la „Harmonia Cordis”

Credit autor: Alin Zaharie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button