Tradiția de Sânziene, respectată la Pietriș

traditia de sanziene respectata la pietris

Una din tradițiile lunii mai este cea a Sânzienelor, sărbătorite pe 24 iunie, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În această noapte, când se deschid cerurile, există mai multe obiceiuri. Fetele strâng flori de Sanziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul. În unele zone fetele își făceau coronițe din Sânziene pe care le lăsau peste noapte în grădini sau în locuri curate.

Alt obicei este acela în care coronițele  sunt  aruncate  pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.

Sărbătoarea Sanziene 2019 marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. Obiceiul este păstrat cu sfințenie și de cei din zona Mureșului, printre care și cei din Pietriș, comuna Deda.

„În ziua de Sânziene se aduna flori de sânzaiană, după care se împlinesc atâtea coronițe câți membri are familia. În ce mă privește, în seara aceasta am aruncat 9 coronițe pe casa, pentru fiecare membru al familiei”, spune Maria Vlasa din Pietriș, comuna Deda, cadru didactic în cadrul Liceului Tehnologic „ Vasile Netea” din Deda.

Post-ul Tradiția de Sânziene, respectată la Pietriș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Tradiția de Sânziene, respectată la Pietriș

Credit autor: Alin Zaharie.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.