Economie

BANII TĂI – Primăria Târgu Mureș vrea să plătească peste 400.000 de lei pentru… întreținerea terenurilor de sport: hibele primului contract

CONTRACT. Primăria Târgu Mureș, magistral condusă de Întâiul gestionar al banilor orașului, Dorin Florea, e pregătită trup-suflet, dar mai ales financiar, să plătească peste 407.559,17 lei TVA (fracționați în trei, pentru o simplificare a procedurilor de atribuire) pentru întreținerea terenurilor de sport cu gazon sintetic și cu gazon natural ale municipalității.

 

Pentru că, așa, pe tăcute, primul contract (valabil în următoarele 12 luni) a fost deja semnat (în 23 aprilie 2019), și, fiind vorba de cheltuirea banilor publici din bugetul urbei niciun oficial al instituției nu v-a informat despre asta, ca și cum ar fi un amănunt care nu vă interesează (că banii nu-s importanți, neaducând fericirea), msnews îndreaptă scăparea administrației publice locală, ai cărei șefi pot fi acuzați de multe, dar de transparență în problemele importante, nu.

 

Cei peste 400.000 de lei TVA vor fi distribuiți prin trei contracte, mentenanța terenurilor de sport fiind defalcată pe trei loturi: terenurile de sport sintetice (113.445,37 lei TVA); terenurile de fotbal sintetice din CASM (de la ștrandul Weekend – 42.012,96 lei TVA) și terenurile de sport naturale (252.100,84 lei TVA).

 

Sala – câștigătorul și granulele de cauciuc

 

Primul lot, cel aferent întreținerii terenurilor de sport sintetice (lotul 1) a fost livrat, câștigătorul banilor este sereleul local Astor Com, controlat de Petrică Mihai Sala. În schimbul a 134.993 lei (sumă care conține TVA) firma lui Sala va aspira o dată pe lună sinteticul de “frunze, coji de semințe și hârtii”, apoi îl va peria și va arunca granule de cauciuc.

 

Pentru că știm exact cum și-a argumentat Sala prețul, nu facem din asta un secret, ci împărtășim public, pentru că va fi plătit din bani publici. Așadar, în contract sunt cuprinse terenuri de sport cu gazon sintetic în suprafață de 6.000 de metri pătrați – asta înseamnă opt terenuri de minifotbal (de dimensiunile unui teren de handbal standard) sau un teren de fotbal la dimensiunile minime pentru a fi omologat pentru meciuri oficiale (suprafața ar fi, de fapt, în ambele cazuri, de 6.400 mp, dar treacă de la noi 400 mp – și probabil, de la câștigătorul lucrării).

 

Aspirarea unui metru pătrat de sintetic costă 0,28 lei și tot atât costă manopera aruncării/așternerii granulelor de cauciuc. Mai ieftin cu 3 bani (0,25 lei) costă perierea unui metru pătrat de sintetic. Operațiunea se execută o dată pe lună, însă pentru asta Astor Com are ceva chetuială: granulele de cauciuc costă 1.640 de lei/tonă, iar firma susține că va așterne în cele 12 luni de contract 30 de tone de granule de cauciuc, adică o tonă la fiecare 200 de metri pătrați.

 

Acum, ce vă spunem cu asta? Că granule de cauciuc (care sunt 100% reciclabile) trebuie împrăștiate periodic pentru ca suprafața terenului să fie mai fină și să reziste mai bine la apă?

 

Sau că prețul unei tone de granule de cauciuc de cea mai bună calitate nu costă 1.640 de lei, cât plătește Primăria firmei lui Sala, ci 700 de lei (am primit o ofertă pentru asta în 1 minut de muncă), ceea ce înseamnă mai puțin decât jumătate? – dar, în fine, nu facem noi economie Primăriei lui Florea, pentru că-n fond sunt doar banii dumneavoastră în joc (de unde se vor transfera în conturile câștigătorului). Nu, vă spunem că unul dintre abonații publici, Astor Com (implicat în special în asfaltări), o să aspire de pe sintetic granule de cauciuc de două ori mai scumpe decât sunt în mod real.

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: BANII TĂI – Primăria Târgu Mureș vrea să plătească peste 400.000 de lei pentru… întreținerea terenurilor de sport: hibele primului contract

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button