Creștere a numărului de pasageri de 130% pentru Aeroportul Transilvania

crestere a numarului de pasageri de 130 pentru aeroportul transilvania

Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș este menționat, ca unul dintre performerii, în cel mai recent raport al ACI Europe privind traficul aerian (de pasageri, mărfuri și mișcări de aeronave) din Europa pentru luna iulie, raport dat publicității în 16 septembrie.

 

Potrivit Raportului intitulat “Rezultatele traficului aerian în luna iulie arată o încetinire semnificativă de creștere”, Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș, clasificat în categoria a IV-a, a înregistrat o creștere de 130% a numărului de pasageri. Chiar dacă pare o performanță uriașă, trebuie să fim realiști asupra acestui rezultate, deoarece este doar unul sezonier și are legătură cu cele două curse charter – spre și dinspre Antalya, Turcia, respectiv spre și dinspre Hurghada, Egipt, operate de pe aeroportul mureșean pe perioada sezonului de vară. Vestea bună în ceea ce privește traficul aerian al Aeroportului Transilvania Târgu Mureș este cea legată de introducerea curselor Wizz spre și dinspre Budapesta zilnic din luna octombrie și introducerea unei curse noi spre Germania, la Friedrichshafen, din septembrie, care va tempera totuși o scădere abruptă a numărului de pasageri.

Vă reamintim că până la jumătatea lunii septembrie de pe Aeroportul Târgu Mureș erau operate, săptămânal, patru curse – spre Budapesta, Memmingem, Londra și Dortmund. Toate zborurile sunt operate de WIZZ Air.

Tot în categoria IV, printre performeri se numără aeroporturile din Tampere ( 120.3%), Maribor ( 72.6%), Foggia ( 66.7%) și Turku ( 52.3%).

Potrivit raportului, traficul de pasageri în Europa a crescut în luna iulie cu 2,2% comparativ cu aceeași lună din anul anterior, însă nu a atins nici jumătate din creșterea înregistrată în luna anterioară – iunie 2019. “Este cea mai slabă perforrmanță lunară din acest an până acum”, se arată în raport.

În același timp, pentru a noua lună consecutiv, traficul aerian de mărfuri a scăzut, cu -2,3%. De asemenea, nici creșterea mișcărilor de aeronave nu a înregistrat o performanță foarte bună, deși pe creștere cu 1,2%, în condițiile în care la începutul anului se înregistra o creștere de 3,8%.

În România, traficul aerian a crescut însă cu 4,4%, de două ori cât media europeană.
“Luna iulie a marcat o încetinire semnificativă pentru aeroporturile din Europa. Traficul de pasageri nu mai sfidează gravitația economică, iar diferența de performanță față de traficul de mărfuri se îngustează. Dincolo de factorii economici și geopolitici, acest lucru arată că sunt mai precaute companiile aeriene în ceea ce privește creșterea de capacitate și deschiderea de noi rute. Ineficiența managementului traficului aerian, costurile cu combustibilul și forța de muncă, menținerea la sol a B737MAX și întârzierea în livrarea aeronavelor se adaugă toate la presiunile asupra cererii. În timp ce aceste presiuni ale cererii sunt determinate de factori economici, faptul că încetinirea vine în principal de la o scădere a traficului intern de pasageri (-1,5%) s-ar putea indica un impact nou al schimbărilor de atitudine față de transportul aerian ca un rezultat al crizei climatice”, a declarat, citat în raport, Olivier Jankovec, Director General al ACI EUROPE (n.a. Consiliul Internațional al Aeroporturilor – Regiunea Europa).

Ligia VORO

Raportul poate fi consultat mai jos:

ACI EUROPE Airport Traffic Report – July 2019

Post-ul Creștere a numărului de pasageri de 130% pentru Aeroportul Transilvania apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Creștere a numărului de pasageri de 130% pentru Aeroportul Transilvania

Credit autor: Ligia Voro.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.