DECONSPIRARE – Află cine va încasa aproape 36 de milioane de lei pentru amenajarea Parcului Municipal și stadionului din Târgu Mureș

deconspirare afla cine va incasa aproape 36 de milioane de lei pentru amenajarea parcului municipal si stadionului din targu mures

S-A SEMNAT. Era o zi de joi. Prima joi după Miercurea Ciuc – pentru statisticieni și interesați, era chiar joia trecută, adică 9 mai 2019. Asocierea de firme Kronos Life Construct SRL & Contranscom Construcții Bența SRL Insta Grup semna un contract cu municipalitatea Târgu Mureș, reprezentată de primarul Dorin Florea.

 

Contractul are… 90 de pagini. Fix. La dungă. Cât o carte de citit în tren, între două gări – da cine mai circulă cu trenul? Pentru ce e contractul am aflat mai dificil decât lucruri secrete, dar am aflat: pentru amenajarea Parcului Municipal, Centrului de Atletism și stadionului. Scorul final va fi de peste 7,5 milioane de euro, adică 35.868.784,25 lei (sumă care conține TVA).

 

Înainte de detalii, o subliniere: valoarea estimată (de Primăria Târgu Mureș) a lucrărilor a fost de 30.141.835,50 lei TVA (adică 35.868.784,25 lei). Valoarea cu care s-a câștigat contractul a fost de… ați ghicit: 30.141.835,50 lei TVA (adică 35.868.784,25 lei).

 

 

Cine ia banii

 

Defalcat, prețul execuției lucrărilor este de 29.114.935,50 lei TVA, prețul serviciilor de proiectare tehnică a instalațiilor este de 926.900 lei TVA, asistență tehnică din partea proiectantului 100.000 lei TVA.

 

Ce mai reținem din cartea semnată Florea & asociații, că în acordul de asociere a celor trei viitori executanți și, evident, încasatori, Kronos Life Construct (chiar dacă figurează ca lider de asociere) are 40% din execuție și din valoarea contractului, tot atât are și Contranscom Construcții Bența, iar Insta Grup (care va presta proiectarea) are 20%.

 

Asocierea are însă și subcontractanți, alte două sereleuri: pe partea de proiectare, verificare proiect și asistență tehnică e Arhing, care va primi 1,88% din valoarea totală (adică suma de 568.242,50 lei TVA), iar pentru instalații și alte lucrări, Rivov, care va primi puțin peste 2 milioane de lei.

 

Liderul asocierii, Kronos Life Construct este un sereleu local, din Tîrgu Mureș, are trei asociați și este administrat de Ioan Ludușan, fiind specializată în construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, dar a prestat pentru municipalitate și lucrări de asfaltare.

 

Secondantul egal cu liderul, firma Contranscom Construcții Bența, parte a grupului de firme Benţa, controlat de Remus Benţa, este un sereleu trecut prin furcile caudine ale insolvenței (unde a fost introdusă în ianuarie 2014). Bența a prestat la stat prin firma asta de nici el nu mai știe exact cât.

 

Doar ca o paranteză, în 2017 a prestat de 14,5 milioane de lei din banii statului: ANL-ul de pe strada Gheorghe Marinescu din Târgu Mureș (3,8 milioane de lei), renovarea pavilionului principal al Castelului Mariaffi din Sângeorgiu de Mureș (2,76 milioane de lei), grădinița din Sâncraiu de Mureș (1,33 milioane de lei), reabilitarea Muzeului de Știinte ale Naturii din Târgu Mureș (3,59 milioane de lei) etc.

 

În fine, asociatul mic, Insta Grup, serleu local controlat de Valentin Teofil Mureşan (care o are ca asociat pe soția sa, Magdalena), la fel de obișnuit cu contractele cu administrația locală – doar un remember: în 2014, a punctat de peste 20 de milioane de lei pentru separarea sistemului de iluminat public și construcția canalizațiilor pentru rețelele de fibre. Sereleul lui Mureșan este specializat în proiectare şi execuţie a instalaţiilor electrice, automatizare, sanitare, încălzire, rețele apă-canal, rețele fibră optică, construcţii civile şi industriale.

 

Să-i vedem și pe subcontractanții deja declarați. Arhing SRL este controlat de Szekeres Balogh Jenő și nu este nici el la prima aventură cu municipalitatea, pentru care a prestat servicii de asistență tehnică din partea proiectantului când cu reamanajarea Cetății Medievale. Cât despre Rivov, e un sereleu local specializat pe încălziri electrice prin pardoseală, controlat de Ioan Rațiu.

 

Cum o să fie

 

În februarie 2018, bugetul local al municipiului Târgu Mureș cuprindea și investiția prin care urma să fie amenajat Parc Municipalul, unde proiectul prevede edificarea unui centru de atletism și al reabilitării complete a stadionului, lăsat de mai mulți ani în paragină.

 

La scurt timp de la această neasemuită faptă de eroism, portavocea primarului Dorin Florea, fostul viceprimar Claudiu Sergiu Maior, acum consilier personal al șefului administrativ al orașului, se poza în fața unui petic de hârtie pe post de proiect și transmitea mulțumiri, ca din partea Nașului, consilierilor locali “UDMR, PNL și PSD”, care, uite!, au votat bine și a recitat public minciuna următoare:

 

“Lucrările din acest an (n.red., 2018) vor cuprinde pista de atletism, reabilitarea tribunelor existente (cu realizarea de vestiare) și săli de antrenamente pentru sportivi (n.red., amplasate) sub tribune”. Sigur, nu s-a făcut nimic, de abia prin noiembrie 2018 s-au mișcat apele din baltă și s-a cerut acordul de mediu, iar apoi a fost introdusă lucrarea în licitație (care a fost câștigată de asocierea deja prezentată și care deja a semnat contractul).

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: DECONSPIRARE – Află cine va încasa aproape 36 de milioane de lei pentru amenajarea Parcului Municipal și stadionului din Târgu Mureș

Credit autor: admin.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.