Doar 10% din locuințele din Tg. Mureș sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

doar 10 din locuintele din tg mures sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale

Cu toate că legea asigurării obligatorii a locuinței este în vigoare de ani buni, polița PAD este încă o necunoscută pentru majoritatea românilor, inclusiv pentru târgumureșeni.

Dacă rata medie privind încheierea polițelor obligatorii a locuințelor la nivel național este de circa 15%, în Târgu-Mureș este de numai 10%. Asigurătorii spun că acest lucru se explică prin faptul că oamenii sunt prea puțin informați iar mulți trăiesc cu speranța că o astfel de calamitate nu se va întâmpla prea curând.

Asigurarea locuinței este obligatorie însă legea nu e prea fermă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul regional al unei companii de brokeraj, Elena Negrea:

Polița PAD care este împotriva dezastrelor naturale, cele trei riscuri: cutremur de pământ, inundații naturale și alunecări de teren, impuse de stat prin PAID, sunt obligatorii dar, din păcate, legislația în vigoare nu este destul de fermă, în sensul că nu se aplică amenzile pentru cei care nu încheie o astfel de poliță. La nivel de Târgu-Mureș, minim 10% sunt încheiate polițele PAD. Totul depinde de autoritățile locale. Sunt în seama lor aceste amenzi…

Costurile asigurării locuinței sunt foarte mici în comparație cu riscurile pe care le acoperă.

Tot astfel este și asigurarea facultativă care, pentru mai puțin de 50 de lei pe an, despăgubește inclusiv pentru incendii, trăsnete, căderi de corpuri, furturi, vandalism, răspundere civilă dacă se produc inundații și multe altele.

Revine specialistul în asigurări din Târgu-Mureș, Elena Negrea:

Cu o primă infimă, clienții noștri pot să-și încheie o asigurare facultativă care costă pe an între 40 de lei și poate să meargă la sute de lei, depinde de suma asigurată pe care clientul o dorește. La un apartament cu o sumă asigurată de 20.000 de euro, la polița facultativă, prima cea mai bună ca preț de pe piață e undeva la 45 de lei. La aceasta se mai adaugă 20 de euro la polița PAD care e primă de asigurare impusă, deci asta ar însemna undeva la 145 de lei pe un an de zile.

Elena Negrea spune că piața asigurărilor din România este echilibrată și controlată, în schimb, există câțiva asigurători care au atras nemulțumirea a mii de clienți, din cauza termenelor întârziate și a deconturilor prea mici.

Prin urmare, cei care doresc să încheie o poliță de asigurare trebuie să fie atenți cu cine încheie contractele și să ceară sfatul specialiștilor.

Cristina Bulbescu

The post Doar 10% din locuințele din Tg. Mureș sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Doar 10% din locuințele din Tg. Mureș sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.