În ciuda exodului masiv, românii se întorc să investească

in ciuda exodului masiv romanii se intorc sa investeasca

Circa 3,5 milioane de români care lucrează în străinătate, potrivit statisticilor oficiale. Unii s-au dus de voie, alții de nevoie, pentru a putea să câștige o pâine, nu întotdeauna albă. De bine de rău, ei trimit bani celor rămași acasă, care sunt folosiți preponderent nu în consum, ci pentru a-și construi o casă sau a investi în afaceri.

Conform INS, Iași, Brașov și Vâlcea sunt județele de unde se pleacă definitiv cu cea mai rapidă viteză în ultimii 5 ani. Numărul ieșenilor care pleacă definitiv din România aproape că s-a triplat în ultimii 5 ani, în vreme ce în celelalte două județe, numărul emigranților e mai mult decât dublu. Creșterile au avut loc preponderent în 2017 și 2018. În ultimii ani, circa 200.000 de români au părăsit România pentru a-și asigura confortul financiar, pentru a le oferi copiilor o perspectivă mai bună, sau pentru a strânge niște bani cu care apoi să își consolideze situația socială și economică în țara.

Care sunt motivele principale pentru care pleacă românii din ţară? Conform unui studiu realizat sub coordonarea unuia dintre cei mai buni specialiști în migrație din România, prof. dr. Monica Roman, din cadrul ASE, citată de Hotnews, românii pleacă, în proporţie trei pătrimi pentru condiţii mai bune de trai, ori în proporţie de 2 treimi pentru că s-au săturat de condiţiile din ţară. Aproape jumătate o fac pentru promisiunea unor sume mai de bani, iar o treime au găsit oportunităţi de a pleca în altă ţară. Românii mai pleacă pentru dorinţa de a se afirma, fiindcă nu-şi găseau un loc de muncă în ţară, posibilitatea de a se alătura rudelor sau prietenilor ori pentru a-şi deschide o nouă afacere.

Cei mai mulți dintre românii care au plecat definitiv şi trăiesc acum în străinătate (86,2%) au studii medii, în timp ce doar 12,4% au studii superioare. Aproape jumătate dintre românii cu studii superioare care au plecat din țara au preferat țări din afara Uniunii Europene (Canada sau Statele Unite ale Americii). Medicii preferă Marea Britanie, inginerii preferă Canada și Germania, cadrele didactice pleacă majoritar în Franța, iar economiștii se mută în Canada și SUA. Aproximativ unul din cinci români a emigrat deși avea un loc de muncă în România. Acest lucru indică și un înalt grad de insatisfacție cu privire la contraprestația obținută în schimbul muncii efectuate.

Pe măsură ce nivelul de educație al emigranților români scade, sumele trimise în țara cresc. Muncitorii români care lucrează în afara țării trimit mai mulți bani decât absolvenții de facultate. Totuși, patru din 10 români nu trimit deloc bani în țară, capitol la care stăm mai prost decât alte țări din regiune. Potrivit Guvernatorului BNR, dacă te uiţi cu atenţie la cifre observi şi care este calea și componenţa remiterilor. Iniţial, banii au fost trimiși pentru a ajuta familiile din România.

Cu timpul s-a constatat că oamenii au vrut să facă mici investiţii. ”Analiza remitenţelor băneşti ale românilor din străinătate arată că unii au trimis bani în ţară pentru a începe activităţi de afaceri, iar acesta este un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive” a spus Mugur Isărescu, la o conferință de specialitate. Poate că dovedesc astfel că sunt patrioți, dar așteaptă și o recunoaștere din partea statului, pentru efortul de a reinvesti acasă.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.hotnews.com

The post În ciuda exodului masiv, românii se întorc să investească appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: În ciuda exodului masiv, românii se întorc să investească

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.