Economie

Pași către noile tehnologii

Noile tehnologii reprezentate de digitalizare, robotizare, servicii cloud, sisteme inteligente pot contribui la creșterea eficienței economice, sunt de părere 3 pătrimi din managerii firmelor românești. Pe de altă parte oamenii nu trebuie să se teamă că aceste tehnologii le vor lua locul. Dimpotrivă, pe noi românii trebuie să ne îngrijoreze altceva.

Nu avem forță de muncă umană dar nu avem nici înlocuitori pentru ea. România are doar 15 roboţi industriali la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 32, iar în Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucrători industriali. Slovenia, Slovacia și Cehia sunt cele mai dezvoltate pieţe central şi est europene, cu peste 100 de roboţi la 10.000 de muncitori, iar de aici numărul lor crește exponențial în vest și pe piața asiatică. Iar acest lucru ar trebuie să ne înrgijoreze, respectiv faptul că suntem pe locul 37 în lume, nu riscul ca angajații să-și piardă locul de muncă.

Producătorii de coboţi susţin că oamenii nu îşi vor pierde joburile din cauza roboţilor, dar este nevoie de astfel de tehnologii pentru a rezista în piaţă chiar şi în cazul micilor afaceri. Cel puțin în industrie, doar un job din zece poate fi complet automatizat, arată într-un interviu pentru Start-up Cafe, Juergen Von Hollen, preşedintele companiei daneze Universal Robots, o fabrică în care există 22 de roboţi colaborativi care ajută la fabricarea altor roboţi identici. Scopul lor este de a face munca repetitivă, în locul unor angajaţi, care în tot acest timp execută alte părţi din producţie. Sunt fabricaţi aici circa 74 de roboţi industriali, zilnic. Preţul unui cobot ajunge la circa 30.000 de euro. Acesta este construit asemeni braţelor umane (umăr, cot, încheieturi). Compania produce mai multe modele, de dimensiuni diferite și cu sarcini distincte pentru IMM-uri şi startup-uri. Hollen susţine că este departe de adevăr un scenariu în care milioane de joburi vor fi înlocuite de roboţi, mai ales că aceştia nu sunt capabili să îndeplinească un lanţ întreg de producţie fără ajutor uman. Şi chiar dacă vorbim tot mai mult despre inteligenţa artificială care ar putea lua decizii asemeni oamenilor, în ceea ce priveşte producţia, aceste tehnologii sunt încă doar în stadiul de cercetare.

Coboții pot fi reprogramați simplu și rapid să treacă de la o operațiune la alta în cadrul unui proces de producție, reducând cu până la 85 % timpul de întrerupere a producției și îmbunătățind în ansamblu rata profitabilității și reducând expunerea muncitorilor la afecțiuni musculoscheletale și la potențialele pericole legate de locul de muncă. Deci rata profitabilității poate crește substanțial prin integrarea roboților industriali în liniile de producție ale întreprinderilor, în ciuda investiției costisitoare pentru întreprinzători.

Potrivit unui studiu recent, majoritatea managerilor firmelor româneşti (74%) consideră că digitalizarea, reprezentată de noile tehnologii, robotizare, servicii cloud, sisteme inteligente și Big data, reprezintă principalul factor ce poate contribui la creșterea eficienței activității desfășurate. Se estimează că piaţa roboţilor industiriali va depăşi 12 miliarde de dolari până în 2025. În prezent sunt circa 55 de companii care produc sau vor să producă roboţi industriali.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.startupcafe.ro

The post Pași către noile tehnologii appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Pași către noile tehnologii

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button