Eroii pomeniți cu admirație la Oarba de Mureș

eroii pomeniti cu admiratie la oarba de mures

Ceremonia militară și religioasă de comemorare a eroilor, cu depuneri de coroane și jerbe de flori, a avut loc la orele prânzului, la Cimitirul Eroilor din Oarba de Mureş.
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa:

 După încheierea primului război mondial, Cultul Eroilor a luat inițiativa de a comemora eroii români și, în anul 1920, prin decret-lege, s-a stabilit ca ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului, să fie și Ziua Eroilor. De atunci, Cultul Eroilor a făcut eforturi deosebite ca în întreaga țară să fie amenajate monumentele care omagiază eroii români. Sigur că, într-o anumită perioadă, s-a sărbătorit pe 9 mai Ziua Eroilor dar, după 1989, s-a revenit la sărbătorirea eroilor de Înălțarea Domnului, iar acest lucru s-a definitivat prin Legea nr. 379/2003.

Generalul maior Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Mureş, a subliniat importanța sacrificiului făcut de ostașii români:

Eu consider că aici, unde ne aflăm acum, pe acest deal, unde, din motive încă neelucidate, au murit peste 11.000 de români, merită să venim în fiecare an, nu o dată, de mai multe ori, să le cinstim memoria.

La cei 95 de ani, Lucreția Mărginean își amintește de momentele din 1944 când, la cei 20 de ani ai săi, a avut sarcina să caute documente ale soldaților căzuți în luptă:

Au venit de pe noi, tineretul, ne-a scos, să îi căutăm prin buzunare, dacă găseam acte, sau ceva, să le dăm ofițerilor mai mari, să vadă din ce unitate sunt. La unul, a găsit o poză, nu știu, era acasă, sau a fost soția lui la el. Stătea pe scaun, iar pe un genunchi ținea un copil, pe alt genunchi, alt copil, iar soția sa ținea un copil pe umăr. Trei copii au rămas după el.

Lucreția Mărginean a scris și o poezie pentru eroii de la Oarba, pe care o recită de fiecare dată când vorbește despre soldații români:


Evenimentul de la Oarba de Mureș de cinsitre a memoriei eroilor români a fost organizat de Instituția Prefectului – Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș și Primăria Orașului Iernut.

Raluca Creţ

oarba de mures 2019 3
Foto: Raluca Creț
Foto: Raluca Creț

The post Eroii pomeniți cu admirație la Oarba de Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Eroii pomeniți cu admirație la Oarba de Mureș

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.