Eveniment

Festivalul Văii Mureșului este în plină desfăşurare

Zeci de ansambluri populare și interpreți de muzică populară au urcat pe scenă în prima zi a celei de a XV-a ediții a festivalului care promovează tradițiile și obiceiurile de pe Valea Mureșului Superior.

Foto: Radio Tg.Mures/Cristina Bulbescu

Foto: Radio Tg.Mures/Cristina Bulbescu

Artiștii de toate vârstele şi etniile arată diversitatea acestei zone, spune directorul Festivalului, Lucreția Cadar, primarul Comunei Deda:

De la Peletea și până la Stânceni, de la Reghin până a Toplița, cu mic cu mare ne-am adunat pentru a sărbători și pentru a admira frumusețea tradițiilor noastre populare. Atât jocurile populare românești cât și jocurile populare maghiare și jocurile populare țigănești ne reprezintă pe cei ce trăim și locuim pe Valea Mureșului Superior.

Deschiderea oficială a festivalului s-a făcut aseară, în prezența mai multor oficialităţi. Ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, sosită la Tg.Mureş pentru a participa la festivitatea UMFST, a fost ”instruită” de una din localnice cum să depene lâna:

Este un moment de emoție și pentru mine, vă mărturisesc. Realmente este impresionant ce am văzut. Am văzut toate casele așezate aici, în acest festival, și m-au impresionat oamenii care vorbeau despre lucrurile care erau așezate în aceste case. Și dacă aș vrea să plec de aici cu ceva, aș vrea să plec cu acei oameni de la care toată lumea are ce învăța.

Festivalul Văii Mureșului a dat startul pentru noi festivaluri de promovare a tradițiilor și obiceiurilor din alte zone ale județului, a precizat prefectul Județului Mureș, Mircea Dușa:

Acest festival a devenit unul de tradiție și este foarte apreciat nu numai în județul Mureș ci și în țară. S-a încercat să se extindă în tot județul și așa a apărut Festivalul Văii Gurghiului, și ca o noutate, probabil că mulți nu știți, s-a organizat o ediție a locuitorilor din zona de Câmpie.

Festivalul Văii Mureșului continuă astăzi, până la ora 22,00 .

Pe lângă interpreții și ansamblurile folclorice locale, Ansamblul ”Mureșul” din Târgu-Mureș și ”Hora” din Ungheni, vor mai urca pe scenă în această seară zeci de interpreți printre care Maria Butilă, Florin Vos, Andreea Morar, Formația Nemesis și Mike Zetter.

Cristina Bulbescu

The post Festivalul Văii Mureșului este în plină desfăşurare appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Festivalul Văii Mureșului este în plină desfăşurare

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button