Eveniment

Scaunul papal de la Blaj este făcut din lemnul și gratiile pușcăriilor de la Sighet și Gherla

scaun papal BlajJilțul Papei Francisc de la Blaj are puternice semnificații spirituale și simbolice. Acesta este un fotoliu alb făcut din stejar cu gratiile închisorilor prinse în brațele laterale și a fost construit special pentru liturghia solemnă de astăzi de la Blaj în cadrul căreia vor fi beatificați cei 7 episcopi martiri greco-catolici, uciși în închisorile comuniste.

Lemnul vechi al tronului arhieresc vine chiar din pușcăriile de la Sighet și Gherla, locul supliciului episcopilor martiri și a sute de mii de români întemnițați, mai exact dintr-o ușă de celulă a deținuților de la Gherla și un stâlp de poartă de la Sighet. Mânerele sunt și ele simbolice și arată întocmai precum ferestrele zăbrelite ale pușcăriei, 7 zăbrele, 7 episcopi martiri ai bisericii greco-catolice, ai neamului românesc.

Tronul pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertății a fost construit de Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universității de Artă București, artist vizual și designer cu o experiență de peste 18 ani în designul de interior și designul de obiect.

Scaunul pe care a stat papa la București, în catedrala Sfântul Iosif, este de asemenea, un model unic realizat de un mureșean de la fabrica de Mobilă Dalin din Reghin. Piesa de mobilier concepută de designerul Mihai Grama are tot o structură de lemn, este tapițat cu stofă și broderii și conține motive arhitecturale ale Catedralei Romano Catolice din București.

Radio Tg.Mureș va transmite în direct, de la ora 11,00,  Sfânta Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri de pe Câmpia Libertății de la Blaj, o ediție specială preluată de la Radio România Actualități.

Cristina Bulbescu

The post Scaunul papal de la Blaj este făcut din lemnul și gratiile pușcăriilor de la Sighet și Gherla appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Scaunul papal de la Blaj este făcut din lemnul și gratiile pușcăriilor de la Sighet și Gherla

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button