Învățământ

Cadrele didactice şi studenţii maghiari, nemulţumiţi de noua denumire a UMFST Târgu-Mureş

Cadrele didactice şi studenţii Liniei Maghiare din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureş au transmis miercuri, 19 iunie, prin intermediul conf. dr. Nagy Előd, prorector, un comunicat de presă al cărui conţinut îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

„Cadrele didactice maghiare de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie din Târgu Mureş urmăresc cu maximă îngrijorare situația creată în urma întâmplărilor recente din instituţie. Universitatea de Medicină a fost un brand al oraşului, care a fost privită în toată ţara ca un centru medical de prestigiu. Universitatea făcea parte dintre cele şase universităţi de medicină tradiționale, consacrate din România. Crearea unei mega-universităţi fără caracter distinct prin unificarea forţată şi pripită cu Universitatea Petru Maior, ameninţă cu pierderea reputaţiei deosebit de bune ale UMF câştigate de-a lungul ultimilor 70 de ani.

Universitatea de medicină a fost înfiinţată prin decret regal în 1945, ca o universitate de stat în limba maghiară. În anul 1962 a început învăţământul în limba română, iar în ultimul deceniu şi în limba engleză. În prezent asistăm la degradarea sistematică şi atrofierea învăţământului în limba maghiară. Considerăm că măsurile care încalcă grav libertatea academică cum ar fi: excluderea examinării orale la examenele teoretice, traducerea obligatorie a tuturor întrebărilor de test grilă, unificarea forţată a subiectelor şi a bibliografiei, etc. subminează atât învăţământul în limba maghiară cât şi calitatea pregătirii medicale la universitatea noastră în mod general.

Este scandalos că la o universitate înfiinţată pentru a asigura învăţământul în limba maghiară şi care în prezent prin lege are statut de universitate multiculturală şi multilingvă în limbile română şi maghiară, se poate înfiinţa o facultate în limba engleză, dar nu şi în limba maghiară.

Senatul UMFST în şedinţa din 15.01.2019 a adoptat hotărârea ca denumirea universităţii să se schimbe din UMFST în Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Ţinând cont de tradiţia şi vocaţia universităţii noastre, Adunarea Generală a cadrelor didactice şi a studenţilor aparţinând Liniei de Studiu în Limba Maghiară din data de 02.04.2019. a propus în unanimitate că această tradiţie trebuie să se reflecte şi în denumirea universităţii. S-a hotărât să solicităm de la forurile de conducere ale UMFST, ca universitatea să poarte numele de George Emil Palade – Miskolczy Dezső (sau Palade – Miskolczy).

Menţionăm, că prof. dr. Miskolczy Dezső a fost un neurolog şi cercetător de renume internaţional. El a organizat la Cluj a patra secţie de neurochirurgie din Europa la vremea aceea. Ulterior a înfiinţat secţia de neurochirurgie şi la Târgu Mureş. Prof. dr. Miskolczy a profesat la Târgu-Mureş între anii 1945-1964, fiind un pionier al neurobiologiei moderne europene. Prin activitatea depusă prof. Miskolczy a fost respectat şi apreciat atât de comunitatea academică maghiară cât şi de cea română, dovedit şi prin faptul că a fost ales membru deplin atât al Academiei Române cât şi al Academiei de Ştiinţe din Ungaria.

Comunitatea cadrelor didactice şi studenţii aparţinând Liniei Maghiare solicită încetarea imediată a măsurilor care sugerează şi creează neîncredere, încalcă libertatea academică şi care degradează calitatea învăţământului în limba maghiară. Cerem crearea structurilor educaţionale aferente Liniei Maghiare garantate prin Legea Educaţiei Naţionale, iar denumirea instituţiei să respecte tradiţiile universităţii şi spiritul oraşului Târgu Mureş.

Cadrele didactice şi studenţii Liniei Maghiare”

(Redacţia)

Post-ul Cadrele didactice şi studenţii maghiari, nemulţumiţi de noua denumire a UMFST Târgu-Mureş apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Cadrele didactice şi studenţii maghiari, nemulţumiţi de noua denumire a UMFST Târgu-Mureş

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button