Învățământ

În România sau dincolo de graniţe? Tinerii ne răspund. Alessandra Iușan: “Noi suntem schimbarea”

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă o serie de interviuri care prezintă percepţiile tinerilor mureşeni referitoare la viitorul lor, respectiv dacă aceştia doresc să rămână în ţară sau nu. Opiniile şi percepţiile acestora se pliază pe diferite subiecte referitoare atât asupra României, a cetăţenilor cât şi asupra beneficiilor studiilor şi a viitorului acestora în ţară, dar şi dincolo de graniţele acesteia.

Alessandra Iușan este o tânără în vârstă de 18 ani, elevă a Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş, care s-a deschis în fața cotidianului Zi de Zi, detaliind perspectiva asupra viitorului său, respectiv asupra României. Eleva este secretarul Consiliului Județean al Elevilor Mureş.

Reporter: Care este planul tău de viitor? Te îndrepți dincolo de granițele României sau dorești sa rămâi în țară?

Alessandra Iușan: Pe perioada facultății m-am hotărât să rămân în țară. Intenționez să urmez cursurile facultății American Hotel Academy, la Brașov, dar îmi doresc să merg în străinătate după absolvire. Consider turismul o arie în continuă dezvoltare, atât afară cât și în țară, așadar poate fi o oportunitate bună să urmez facultatea în România.

Rep.: Ce avantaje şi dezavantaje consideri că îți oferă opțiunea aleasă de tine?

A.I.: Ca și avantaj, cred că urmarea studiilor în țară ar reprezenta atât un imbold asupra dezvoltării mele pe plan profesional, cât și o mână de ajutor la dezvoltarea domeniului. În schimb, un dezavantaj ar fi numărul mai mic de oportunități decât în cazul studiilor în străinătate.

Rep.: Ce te motivează să pleci din țară?

A.I.: Mă motivează gândul de a cunoaște și alte mentalități, alte stiluri de viață. Mă motivează gândul ca, odată întoarsă în România, aș putea fi chiar eu cea care poate schimba ceva.

Rep.: Ce te-ar motiva să te întorci în țară?

A.I.: Să mă întorc înapoi în țară mă motivează potențialul țării, resursele acesteia, frumusețea ei, oamenii, tradițiile specifice; lucruri care nu pot fi găsite altundeva în lume în afară de aici, acasă.

Rep.: Dacă ai avea puterea necesară, ce ai schimba la România?

A.I.: Principalul lucru pe care aș încerca să îl schimb este mentalitatea oamenilor. Sunt de părere că de aici pornește totul. Odată ce poporul are o gândire mai “open minded” multe lucruri ar merge mult mai bine în țară. Totodată, cred că aș încerca să schimb și modul de conducere al țării. Prea multe partide luptându-se pentru puterea aceluiași stat nu poate fi niciodată un semn bun.

Rep.: Ai speranță în ceea ce privește România?

A.I.: Da. Chiar cred că odată cu trecerea timpului și cu generațiile care vin din urmă, România poate avea un viitor de-a dreptul frumos.

Rep.: Cum vezi România peste 20 de ani?

A.I.: România în 20 de ani va fi despre schimbare. Dacă în ultimii 20 de ani am trecut de la a ne zbate pentru o viză de plecare în Vest, la a circula fără restricții în toată Europa și nu numai, de la oprimarea dreptul la liberă exprimare, la exercitarea acestuia, atunci abia aștept să știu ce ne rezervă următorii 20 de ani.

Rep.: Ce impresie îți lasă România în momentul de față?

A.I.: În momentul de față, sunt de părere că România este o țară ce dispune de multe resurse, acestea nefiind, din păcate, exploatate. Este o țară cu un mare potențial socio-economic, care, în momentul de față, nu este pus în valoare.

Rep.: Ce consideri că găsești în străinătate dar nu și în România?

A.I.: Mai multe oportunități. În străinătate, tinerii sunt încurajați și ajutați să reușească, să se dezvolte. În România, din cauza organizării financiare deficitare, tinerii pot întâmpina mult mai multe dificultăți pe drumul lor spre succes.

Rep.: Ce mesaj ai transmite tinerilor de vârsta ta cu interesul de a-i mobiliza înspre schimbare? Dar adulților? 

A.I.: Cel mai bun sfat pe care îl pot da tinerilor de vârsta mea este sfatul pe care mi l-au dat și mie părinții mei: noi suntem schimbarea. Atâta timp cât noi nu încercăm, măcar, să ajutăm cumva țara să se dezvolte, atunci nu putem avea pretenția de la alții să o facă. Viitorul țării se va afla, treptata, în mâinile noastre, apoi în ale generațiilor ce urmează. Un sfat pe care aș vrea să îl dau adulților este să nu uite că noi suntem tineri. Nu avem experiența lor de viață, nici la fel de multe cunoștințe, deci vom greși. Mult. Dar pot garanta pentru generația mea că mereu vom învăța din greșelile noastre.

A consemnat Bianca SĂLĂGEAN

Foto: Radu MESAROŞ

 

Post-ul În România sau dincolo de graniţe? Tinerii ne răspund. Alessandra Iușan: “Noi suntem schimbarea” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: În România sau dincolo de graniţe? Tinerii ne răspund. Alessandra Iușan: “Noi suntem schimbarea”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button