Învățământ

Liceenii din Luduș „Dăruiesc iubire”

Una dintre racilele societății noastre care își are originea în perioada ante „decembrie 1989” este situația copiilor care sunt părăsiți, abandonați de părinții lor biologici. „Abandonul copiilor mici în instituțiile medicale și rezidențiale constituie o realitate dură cu care se confruntă în prezent țara noastră. Deși acest fenomen este recunoscut, nu există statistici și informații care să descrie cu adevărat amploarea și caracteristicile lui”. Chiar și așa un grup de elevi de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș au aflat că la Secția de Pediatrie a Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” din Luduș sunt copii, uneori mai mulți, alteori mai puțini care își văd foarte rar sau aproape deloc părinții care le-au dat viață.

Un proiect de inimă, de suflet

Nu este pentru prima oară când Consiliul Școlar al Elevilor de la liceul amintit anterior este preocupat de aspectul promovării și respectării drepturilor copilului prin organizarea unor acțiuni concrete. Elevii de la Luduș s-au implicat mereu în cunoașterea, prevenirea și apoi în intervenția concretă în cazul unor copii aflați în dificultate, precum și în desfășurarea unor activități recuperatorii și de divertisment cu aceștia.

Proiectul cu un titlu edificator, „Dăruim iubire” este coordonat de profesoarele Camelia Chiorean și Adela Gliga, secretar fiind Camelia Crăciun, iar responsabile de proiect sunt Denisa Petean și Lidia Micușan. La acest proiect participă și un număr de 20 de voluntari din rândul elevilor Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș care și-au asumat o misiune plină de noblețe sufletească.

„Pe parcursul unui an, timp în care se va derula proiectul, elevii își vor dărui toată dragostea lor unor ființe care nu au parte de ea, mai exact copiilor abandonați temporar în secția de Pediatrie a Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” din Luduș. Elevii sprijiniți de voluntarii fundației LOC vor petrece câteva ore pe zi alături de copiii abandonați, își vor dedica timpul și atenția pentru a sensibiliza sufletele nevinovate ale copiilor”.

Elevii, bine primiți

Șefa secției de Pediatrie, medicul primar Ana-Maria Cușmaru, ne-a relatat că elevii voluntari de la liceul ludușean sunt foarte utili copiilor internați care îi primesc cu bucurie și nerăbdare.

„Copiilor internați le face bine prezența lor și sunt foarte bucuroși dacă socializează cu cineva care vine din exeriorul Secției. Copiii de la vârsta 0-4 ani, dacă nu sunt duși în familia lor, atunci au nevoie de mai multă afecțiune. Acești copii nu pot fi considerați că ar fi părăsiți de părinți pentru că în diferite perioade de timp sunt duși la casele lor, după care revin la noi pentru o nouă internare. Mulți dintre copii tânjesc după mediul lor familial și reveniți în Secție așteaptă vizita următoare a aparținătorilor”, a declarat dr. Ana-Maria Cuşmaru.

Copiii așteaptă vizitele acestea care sunt de cele mai multe ori la intervale lungi de timp și uneori numai vin niciodată. Sindromul „puiului de cuc” este generat de multe cauze și am putea găsi mulți vinovați, dar toată lumea conștientizează că sufletele acelea nevinovate nu au nicio vină și nu ei ar trebui să fie sancționați, într-un fel sau altul.

„Proiectul este foarte interesant și foarte binevenit. Este o noutate și dacă vine din partea tinerilor este util și pentru ei pentru că îi educă în spiritul iubirii aproapelui. Este bine că voluntarii iau cunoștință de cazurile sociale care există în societate. Sunt convinsă că mulți dintre elevi nu știu și nu pot crede că pot exista copii uitați de părinți prin spitale”, a încheiat dr. Ana-Maria Cuşmaru.

Obiective și programe

Prin programul „Dăruim iubire” inițiat de elevi ai Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș se urmărește dezvoltarea voluntariatului, stimularea dorinței de implicare a elevilor și întărirea spiritului de responsabilitate, colegialitate și sensibilizarea efectivă a elevilor. Nu în ultimul rând, prin acest program, elevii vor simți, în mod sigur, importanța familiei și consolidarea relațiilor afective care trebuie să fie primordiale în cadrul familiei. Este evident că prin vizitele efectuate de elevi la Pediatria din Luduș se asigură un confort psihologic optim pentru dezvoltarea copiilor internați.

Concret, pentru derularea proiectului se alcătuiesc două echipe formate din câte patru voluntari care îi vor vizita pe copiii de la Secția de Pediatrie de două ori pe săptămână. Prima echipă va face vizita în cursul zilei de joi când elevii voluntari le vor citi copiilor povești, îi vor învăța poezii și cântece și se vor juca cu ei. Cea de-a doua echipă va merge la Pediatrie în ziua de vineri, le vor duce cadouri și vor viziona, împreună cu cei mici, desene animate. Ambele echipe își vor efectua vizitele în prezența unui cadru didactic și unui voluntar de la Fundația LOC.

Proiectul „Dăruim iubire” este avizat de directorul şiceului, Claudiu Ciucă și de responsabila cu activități extracurriculare Camelia Chiorean având sprijinul moral al cadrelor didactice și sprijinul financiar oferit de societățile comerciale care își desfășoară activitatea în orașul Luduș. Pentru cei care vor să sprijine material proiectul, s-a amplasat o urnă specială pentru donații în cantina liceului. Coordonatorii proiectului afirmă că „abandonul afectează dezvoltarea copilului în dimensiunile sale esențiale. Efectele abandonului sunt profunde și agresive, însoțind persoana de-a lungul întregii vieți. De aceea se impune necesitatea de a aborda această problemă și de a acorda o atenție deosebită traumelor trăite în copilărie, în special la vârstele timpurii ale dezvoltării copilului”.

Ioan A. BORGOVAN

 

Post-ul Liceenii din Luduș „Dăruiesc iubire” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Liceenii din Luduș „Dăruiesc iubire”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button