Justiție

Ingrijorare la nivel european față de situația magistraților români după pensionare

Asociația Magistraților din România (AMR), reprezentată legal de judecător dr. Andreea Ciucă, în calitate de președinte interimar, a transmis, astăzi, un comunicat de presă, referitor la prezența unei delegații a asociației la lucrările celei de-a 62-a Reuniuni anuale a Uniunii Internaționale a Judecătorilor care s-a desfășurat în perioada 15 – 20 septembrie în Astana (Nur-Sultan), Kazakhstan. În comunicat a fost punctat faptul că, în cadrul lucrărilor, “elementul de boltă care a susținut dezbaterile și a fundamentat concluziile” au fost independența justiției și independența judecătorului. Redăm mai jos integral comunicatul, precum și punctul de vedere al președintelui Asociației Europene a Judecătorilor (EAJ), José Igreja Matos, transmis Președintelui Senatului, Președintelui Camerei Deputaților, Primului Ministru privind îngrijorarea referitoare la situația magistraților după pensionare.

“Asociația Magistraților din România (AMR), membră a Asociației Europene a Judecătorilor (EAJ) și a Uniunii Internaționale a Judecătorilor (UIM-IAJ) din anul 1994, a participat, prin președintele interimar, jud. Andreea Ciucă și președintele de onoare, doamna Viorica Costiniu, la lucrările celei de-a 62-a Reuniuni anuale a Uniunii Internaționale a Judecătorilor care s-a desfășurat în perioada 15 – 20 septembrie în Astana, Kazakhstan.

În agenda Reuniunii, la care au participat asociații ale magistraților din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Africa, Australia, a fost inclusă și conferința internațională cu tema „Calitatea și eficiența justiției: tendințe și bune practici”, precum și dezbateri în cadrul celor patru comisii de studii, pe marginea unor chestionare vizând tehnologiile IT și administrarea justiției, managementul instanțelor – din perspectiva accesului la justiție, prin raportare la cheltuielile de judecată, relația dintre justiție și mass-media, hărțuirea la locul de muncă.

De asemenea, au avut loc reuniuni ale celor patru asociații regionale ce formează UIM-IAJ, dintre care cea mai mare este Asociația Europeană a Judecătorilor (EAJ). Astfel cum AMR a subliniat deja, în mod public, legătura cu EAJ este importantă, prin raportare la modalitatea deschisă, dar fermă în care EAJ abordează problemele, analizează aspectele ce îi sunt aduse la cunoștință și înțelege să sprijine asociațiile membre în apărarea statutului judecătorilor, în promovarea și respectarea independenței judecătorului. Participarea Asociației Magistraților din România (AMR) la Reuniunea de la Astana are și semnificația confirmării dialogului pe care asociația îl întreține, potrivit scopului înscris în art. 5 din Statut, pentru reprezentarea intereselor magistraților în raporturile cu celelalte subiecte de drept pe plan intern și internațional.

Independența justiției, independența judecătorului a fost, și de această dată, elementul de boltă care a susținut dezbaterile și a fundamentat concluziile.

Anterior Reuniunii din Astana, AMR a transmis Asociației Europeane a Judecătorilor (EAJ) observații asupra celor două rapoarte adoptate de GRECO la cea de-a 82-a Reuniune Plenară, cuprinzând atât chestiuni legate de metodologie și sursele de informare utilizate de experți, cât și analiza punctuală a conținutului celor două rapoarte, în chestiuni ce privesc sistemului judiciar sau statutul judecătorilor și al procurorilor.

Totodată, AMR a trimis Asociației Europene a Judecătorilor (EAJ) o scrisoare deschisă prin care a adus critici concrete și argumentate proiectului de lege referitor la scăderea drastică a pensiilor magistraților. AMR a făcut trimitere la documente interne și internaționale ce consacră principiul independenței justiției ce include și independența financiară, invocând, printre altele, chiar art. 8.1. din Carta Universală privind Statutul Judecătorilor, adoptată de UIM-IAJ în anul 1999 și actualizată în anul 2017, prevedere potrivit căreia judecătorii trebuie să primească o renumerație suficientă pentru a le asigura independența economică și, prin aceasta, demnitatea, imparțialitatea și independența. Remunerația judecătorilor nu trebuie să depindă de rezultatele muncii acestora ori de performanțele lor și nu trebuie să fie redusă pe perioada activității.

În cadrul punctului de pe ordinea de zi privind situația asociațiilor membre, AMR a adus argumente privind încălcarea principiului independenței judecătorului – astfel cum este prevăzut în documentele expres menționate în Scrisoarea deschisă nr. 175/2019 pe care a trimis-o către EAJ -, principiu unanim acceptat de asociațiile membre ale EAJ, cărora li se aplică Statutul de mai sus.

Totodată, AMR a accentuat faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială pentru inconvenientele ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii. Aceste aspecte au fost subliniate în mod repetat în jurisprudența Curţii Constituţionale. De asemenea, AMR a evidențiat faptul că scăderea drastică a pensiilor magistraților, prin instituirea unei taxe suplimentare, nu poate constitui monedă electorală și contravine principiilor europene privind statutul judecătorilor.

Ca urmare a votului dat în unanimitate de asociațiile membre prezente, Președintele Asociației Europene a Judecătorilor (EAJ), domnul José Igreja Matos, a transmis un punct de vedere către Președintele Senatului, Președintele Camerei Deputaților, Primul Ministru, în cuprinsul căruia a făcut trimitere expresă la Carta Universală privind Statutul Judecătorilor, la Carta Europeană privind Statutul Judecătorilor, la Magna Carta a Judecătorilor, adoptată de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, la Recomandarea 2010/12 a Consiliului Europei. Domnul Președinte a relevat și că, în trecut, Asociația Europeană a Judecătorilor a afirmat deja că o cauză generală de îngrijorare este situația judecătorilor după pensionare. Adesea, se susține că judecătorii după pensionare ar trebui tratați în același mod ca toți ceilalți cetățeni dintr-o anumită țară. Acest argument neglijează aspectul important că o garanție a unui viitor sigur din punct de vedere financiar la pensionare va fi un stimulent puternic pentru independență în perioada de activitate a unui judecător.

Prin urmare, EAJ și-a exprimat profunda îngrijorare pentru faptul că reducerea pensiilor magistraților în România încalcă principiile enunțate în documentele internaționale menționate, al căror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independența sistemului judiciar.
jud. dr. Andreea Ciucă
Asociația Magistraților din România (AMR)”.

Punctul de vedere al EAJ poate fi citit dând click pe EAJ letter Romania_Sept 2019-1

Post-ul Ingrijorare la nivel european față de situația magistraților români după pensionare apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ingrijorare la nivel european față de situația magistraților români după pensionare

Credit autor: Ligia Voro.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button