Ministerul Justiției înăsprește pedepsele pentru infracțiunile grave contra persoanei

ministerul justitiei inaspreste pedepsele pentru infractiunile grave contra persoanei

Totodată, schimbă și condiţiile de efectuare a percheziţiilor domiciliare şi regulile de eliberare condiţionată.

Proiectul de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală a fost prezentat, astăzi, de ministrul Ana Birchall şi publicat pe site-ul instituţiei.

Ministrul justiţiei, Ana Birchall, a declarat că scopul guvernului este de a avea reglementări care să prevină tragedii, precum cea de la Caracal. Astfel, în privința răpirii se propune incriminarea, în mod distinct, cu o pedeapsă de la 2 la 8 ani. Grupul de lucru de la minister propune creșterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani, în cazul eliberării condiționate, alături de alte condiții cumulative, precum 25 de ani de închisoare executați efectiv, nu 20 cum prevede actualul Cod Penal. Ministrul justiției, Ana Birchall, a spus că și DIICOT va avea mai multe competențe.

Ana Birchall:

Propunem extinderea competenței DIICOT și la variantele agravante ale infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prin răpire, precum și la infracțiunea de sclavie, având în vedere gravitatea și complexitatea deosebită a acestor fapte.

În privința percheziției se propune ca cererea prin care se solicită încuviințarea efectuării percheziției domiciliare să se soluționeze de îndată și nu în 24 de ore, cum este prevăzută acum de lege, în camera de consiliu, fără citarea părților și cu prezenţa obligatorie a procurorului. În privința intervalului orar 20:00-6:00, percheziția va putea fi efectuată și între aceste ore în cazul infracțiunii flagrante ori când percheziția va avea loc într-un local deschis publicului la acea oră.

Aceste modificări urmează a fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă a guvernului.

The post Ministerul Justiției înăsprește pedepsele pentru infracțiunile grave contra persoanei appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ministerul Justiției înăsprește pedepsele pentru infracțiunile grave contra persoanei

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.