Justiție

Se solicită modificarea cadrului legislativ privind transfuzia

Coaliţia Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită ca, în cadrul modificării cadrului legislativ privind sistemul transfuzional din Romania, să existe şi categoria pacienţilor cronici cu boli rare politransfuzaţi, care sunt o categorie aparte.

Preşedintele Coaliției, Radu Gănescu, a explicat că acești pacienți beneficiază de transfuzii periodice:

Ei beneficiază de transfuzii periodic, la două-trei săptămâni de zile, iar la ora actuală, pentru această categorie de pacienți, nu este nimic reglementat, care să ajute specialiștii, medicii care cunosc mult mai puțin despre această categorie de boli rare, ce ar trebui desfășurat ca pași de pregătire a pacientului pretransfuzional, transfuziona. Oricum, nu avem foarte multe centre, deci n-ar fi nevoie de o foarte mare investiție ca parte de coordonare și de educare a acestor medici, dar mă refer și la partea de UPU. Marea majoritatea medicilor când au de aface cu un astfel de bolnav nu prea știu exact ce ar trebui să facă, de aici apare și partea de nevoie de testări pretransfuzionale specifice, pentru ca acești pacienți să nu fie imunizați.

De asemenea, Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare cere adoptarea în regim de urgență a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcționarea de centre de colectare de plasmă, în vederea obţinerii produselor de acest tip.

The post Se solicită modificarea cadrului legislativ privind transfuzia appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Se solicită modificarea cadrului legislativ privind transfuzia

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button