Life Style

EXPLICAȚIA MINCIUNII – Despre greva gunoierilor, orașul pestilențial și reîncarnarea Trio Expres în formula Maior, Makkai și Papuc

TÂRGU MUREȘ. Să-ncepem c-un remember: în 21 martie 2019, Claudiu Sergiu Maior, Grigore Makkai și Sergiu Papuc, un fel de remake al trupelor de revelioane din comunism, gen “Trio Expres” (vi le amintiți pe Stela Enache, Natalia Guberna și Carmen Harra) sau „Marius, Olimpia și Mihai” (pentru statistică, Marius Țeicu, Olimpia Panciu și Mihai Constantinescu), au mers ei așa, în trio, ș-au detensionat situația salubrizării din Târgu Mureș.

 

Punctul 2, au livrat credulilor un comunicat oficial, ilustrat cu nelipsita poză cu Maior, zis “consilierul primarului”, între muncitorii de la Salubriserv, lucrând cu sârg la detensionarea situației. În comunicatul vieții – din nou scris prost, de un comunist adevărat care nu s-a debarasat de limbajul de lemn – se anunța cu basul și cu toba mare că din momentul acela, adică de joi (prima zi după Miercurea Ciuc), 21 martie 2019, angajații Salubriserv s-au urcat în mașini și au mers de urgență să ridice gunoaiele din orașul sufocat pestilențial.

 

Bine, asta e o normalitate anunțată ca o aselenizare. Și e aproape bine, dacă n-ar fi rău. De ce e rău? Pentru că nu-i adevărat. Corect era să anunțe trio-ul Maior, Makkai și Papuc, acești “Marius, Olimpia și Mihai” ai momentului, că Salubriserv a început ridicarea gunoaielor neridicate timp de patru zile, ca-n orice oraș „civilizat” care deja duhnea. Și că-n timpul acestei vieți se vor ridica toți munții de gunoi, încet-încet, să nu se rupă ceva în nimeni, și apoi o să se spele cu șampon cu arome de primăvară.

 

În fapt, știa toată lumea că greviștilor le trebuie o săptămână să ducă gunoaiele neridicate de luni după-amiaza din tot municipiul. Vă ofer și dovezile: fotografii de vineri după-amiaza (adică de la o zi după ce “s-au ridicat toate gunoaiele”) și de duminică după-amiaza (la celebrarea a trei zile de la stingerea oficială a grevei gunoierilor nemulțumiți). Orașul e tot jegos, să nu ne amăgim și să nu ne mințim. Ne mint prea mult alții.

 

 



 

Cât despre logica acestui sevraj continuu în care Primăria ține Salubriserv, companie aflată în insolvență, vă spun atât: în Baia Mare (oraș de dimensiuni asemănătoare cu Târgu Mureș), societatea de salubrizare este plătită cu 9,5 milioane de lei pe an pentru salubrizarea stradală. În Târgu Mureș, municipalitatea achită (după declarațiile oficiale ale viceprimarului Makkai) 24 de milioane de lei pe an.

 

Ghiciți ce? În Baia Mare sunt mai multe coșuri de gunoi, orașul e mult mai curat, NICIODATĂ nu a existat vreo sincopă în ridicarea gunoiului (sunt zone în care se ridică de două ori pe zi), societatea de salubritate are contracte directe cu populația (nu prin asociații, ca în Târgu Mureș), are baza proprie de producție și depozit temporar propriu de depozitare a gunoiului (până când SMID-ul din Maramureș devine funcțional), toate amenajările tehnice (containerele închise) sunt investiția societății  (nu a Primăriei, ca și în Târgu Mureș).

 

Și, da, tariful pentru salubrizare e mai mare pentru băimăreni decât pentru târgumureșeni (aici e 8,22 lei/lună/persoană, în Baia Mare e 12,50 lei/lună), dar mai mic cu aproape 50% pentru persoanele juridice (firme, instituții, organizații etc.) – aici e 120,53 lei/lună, în Baia Mare e 64 lei/lună. Am spus astea pentru cei care știu să tragă concluzii… Dar înainte de concluzii, mai priviți pozele o dată.

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: EXPLICAȚIA MINCIUNII – Despre greva gunoierilor, orașul pestilențial și reîncarnarea Trio Expres în formula Maior, Makkai și Papuc

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button