Life Style

Parking, în regia lui Tudor Giurgiu: proiecție specială la Sighișoara, pe 16 iunie

Parking, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, ajunge, în premieră, la Sala Mihai Eminescu din Sighișoara, unde va avea o proiecție specială duminică, 16 iunie, de la ora 19:00. Biletele se pot achiziționa de la Librăria Hyperion, deschisă în intervalul 9:00 – 19:00.

Filmul, care a avut premiera mondială în deschiderea celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), va fi distribuit de Transilvania Film în cinematografele din toată țara începând cu 14 iunie.

Reacții pozitive din partea publicului și a criticii

Descris ca fiind „o odă dedicată tuturor visătorilor și cutezătorilor care au părăsit zona de confort a orașului natal pentru a căuta o viață mai bună în altă parte.” (Cineuropa), adaptarea romanului „Apropierea” i-a impresionat pe cei peste 2000 de cinefili prezenți la deschiderea TIFF, care au întâmpinat echipa filmului, la finalul proiecției, într-un ropot de aplauze.

Publicul nu a fost singurul plăcut surprins, filmul primind numeroase cronici entuziaste după proiecțiile de la Cluj: „O celebrare a dragostei şi a posibilităţilor infinite ale vieţii, Parking are tot ce-i trebuie pentru a-şi captiva publicul din ţară” (Cinemagia.ro), „un fluent film-poem despre singurătate, depărtare, incapacitatea de a te desprinde şi imposibilitatea de a te apropia” (liternet.ro), „Mihai Smarandache și Belén Cuesta sunt foarte buni (întreaga distribuție este, de altfel, extrem de bine condusă – probabil cel mai mare atu al filmului), iar atracția dintre personajele lor este credibilă” (Ziarul Metropolis), „Cinema-ul românesc rareori oferă personaje mai luminoase decât Adrian, un alt atu al acestui film scris cu publicul (şi nu cu premiile la diverse festivaluri) în minte. Este ceva cu totul cuceritor în curajul acestui om blând şi tăcut, plecat din orăşelul lui de munte şi ajuns în sudul sufocant al Spaniei, fără acte şi fără să ştie vreo boabă de spaniolă, animat de fascinaţia romantică a unui nou început.” (Cinemagia.ro)

Echipa Parking la TIFF – premiera mondială (photo by Vlad Cupsa)

O poveste inspirată din fapte reale

Parking spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă și plină de provocări.

„Întâlnirea cu Marin Mălaicu Hondrari mi-a dat ocazia să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorința de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi și a nu mai putea lucra, teama de eșec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag și sfială personajele lui și mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistrițean idealist și visător vede lumina ecranului.” (Tudor Giurgiu)

Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români foarte îndrăgiți, precum: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet și Paul Cimpoieru. În rolul principal, iubitorii de teatru și film îl vor recunoaște pe Mihai Smarandache, premiat în numeroase festivaluri pentru performațele sale deosebite pe scena teatrului românesc. Ca actor de film Mihai Smarandache s-a remarcat, printre altele, în lungmetrajul De ce eu? (2015), în regia lui Tudor Giurgiu, și serialul Hacker (2003), produs de HBO. Partenera lui din film, Belén Cuesta, este una dintre cel mai bine cotate actrițe spaniole din noua generație. Rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016) i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelația anului, iar în 2017 a câștigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriță în rol secundar în serialul Paquita Salas.

Un rol important are și Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite și iubite actrițe spaniole de teatru și film, care a jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen și alți mari actori și care a câștigat notorietate pe plan internațional în rolul interpretat în filmul Labirintul lui Pan (2006), în regia lui Guillermo del Toro.

Din 14 iunie, Parking va ajunge în cinematografele din toată țara, distribuit de Transilvania Film.

Parking este produs de Libra Film Productions, co-produs de La Claqueta, Tito Clint Movies, Cercanías la Película AIE (Spania) și Evolution Films, Studio Beep (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Junta de Andalucia, Czech Film Fund, Canal Sur, TVR, HBO, Eurimages și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Post-ul Parking, în regia lui Tudor Giurgiu: proiecție specială la Sighișoara, pe 16 iunie apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Parking, în regia lui Tudor Giurgiu: proiecție specială la Sighișoara, pe 16 iunie

Credit autor: Andrei Vornicu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button