Politică

Criză la Teatrul Național Tîrgu-Mureș: producția mai multor piese a fost suspendată din cauza subfinanțării

Anunț îngrijorător postat astăzi pe facebook de echipa de la Teatrul Național Tîrgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu: producția a nu mai puțin de trei piese de teatru care ar fi trebuit să aibă premiera în această stagiune este suspendată din lipsa banilor. Managerul instituției Gáspárik Attila confirmă informația și spune că mai multe teatre din România aflate în subordinea Ministerului Culturii sunt subfinanțate.

„Din cauza problemelor bugetare, care nu depind de noi, suntem nevoiți să suspendăm producția spectacolelor: “Trei femei înalte” de Edward Albee (r. Alexandru Dabija), “Nora” de Henrik Ibsen (r. Keresztes Attila) și “Dekalog” de Krysztof Kieslowski/Norbert Rakowski (r. Norbert Rakowski) în stagiunea 2018/2019. În urma soluționării problemei, vom compensa unitățile de abonament (de mecenat – Paul Gusty și Bernády György, de premieră – Vasile Vasiliu și Kemény János și de pensionari – Kántorné) rămase nefolosite. Vă mulțumim pentru sprijin și înțelegere!”, este anunțul postat luni seara pe pagina de facebook a Teatrului Național Tîrgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu. Contactat telefonic, directorul Teatrului Național Tîrgu-Mureș Gáspárik Attila a confirmat informația, dar spune că sutuația este generalizată la nivelul României, iar motivele sunt de două feluri: mai întâi lipsa banilor și apoi gestionarea haotică a resurselor la nivelul Ministerului Culturii și a Ministerului Finanțelor. „În general e o harabarură pentru că nu sunt oameni care să aibă de-a face cu cultura. Domnul ministru a promis, ne-a spus să stăm liniștiți că sunt bani, iar când am ieșit secretarul de stat ne-a spus clar că nu sunt bani”, a relatat Gáspárik Attila o întâlnire avută pe această temă la Ministerul Culturii săptămânile trecute. „Din păcate în mai a venit Bugetul și nu a fost după cum l-am cerut noi, adică am primit prea puțini bani. Acum câteva zile ni s-a cerut să mai scădem cu 30% banii pe care ar urma să îi primim și așa am ajuns cu cuțitul la os. Dar vreau să știți că toate teatrele sunt vizate, nu doar Teatrul Național Tîrgu-Mureș. Spre exemplu, Teatrul Național din Cluj este într-o situație și mai dezastruoasă”, a declarat în exclusivitate pentru Agenda de Mureș Gáspárik Attila, care spune că în cei opt ani de când conduce instituția de cultură de la Tîrgu-Mureș nu a fost pus într-o asemenea situație. „Cred că Ministerul finanțelor nu mai are bani. Au ridicat salariile actorilor, le-au majorat cu 100% și nu mai au bani pentru producție. Acum avem actori foarte bine plătiți, dar care nu mai au de lucru”, a mai spus Gáspárik Attila , care spune că, de asemenea, din lipsa banilor s-a oprit și proiectul de reabilitare a clădirii care adăpostește Teatrul Național Tîrgu-Mureș.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Criză la Teatrul Național Tîrgu-Mureș: producția mai multor piese a fost suspendată din cauza subfinanțării

Credit autor: Agenda de Mureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button