Deputatul Vass Levente somează public Casa Națională de Sănătate și Ministerul Sănătății să intre în legalitate

deputatul vass levente someaza public casa nationala de sanatate si ministerul sanatatii sa intre in legalitate

Nemulțumit că deși un proiect de modificare legislativă a fost adoptat în 2018 de Parlament, devenind lege, nimeni nu îl pune în vigoare, deputatul UDMR Mureș Vass Levente a cerut de la tribuna Camerei Deputaților Ministerului Sănătății și Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate să intre în legalitate. Concret, deputatul UDMR Mureș cere punerea în aplicare imediat a legii prin care medicii specialiști au dreptul dat prin lege pentru a elibera rețete gratuite și compensate.

„Legea nr. 128/2018 pentru completarea art. 386 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţiipublicată în Monitorul Oficial al României nr. 500/2018, reglementează, fără echivoc şi fără a fi necesară o altă legislaţie secundară, obligaţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a permite tuturor medicilor specialişti din sistemul public şi sistemul privat, deopotrivă, să elibereze reţete compensate, bilete de trimitere şi concedii medicale tuturor pacienţilor asiguraţi de CNAS.”, a spus deputatul UDMR Mureș într-o declarație politică citită în Camera Deputațilo. Vass Levente a mai subliniat în luarea de cuvânt citată că „prin amânările transpunerii în practica de zi cu zi a celor stipulate în lege, prin explicaţii verbale nelegale, fără să le elibereze vreun act scris, cu număr de înregistrare, la nivelul caselor judeţene de asigurări de sănătate, medicilor specialişti care solicită acest drept al lor, Ministerul Sănătăţii şi CNAS îngreunează accesul liber al pacienţilor şi asiguraţilor la medicamentele compensate şi la investigaţiile paraclinice gratuite” și că „nu fac altceva decât să menţină circuitele ineficiente şi suplimentare din sistemul medical, agravând starea de sănătate a bolnavilor, astfel obligaţi să se întoarcă la medicul de familie pentru prescrierea reţetei simple în reţetă compensată, decontând suplimentar şi o altă consultaţie”. Deputatul de Mureș subliniază că alin. (5) din art. 386 din Legea nr. 95/2006 stipulează clar că „În vederea exercitării dreptului de liberă practică, casele de asigurări de sănătate au obligaţia să încheie un contract cu medicul prevăzut la alin. (1) lit. b), prin care acesta dobândeşte dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultaţii şi investigaţii paraclinice gratuite, reţete gratuite sau compensate”.

În consecință, spune deputatul de Mureș care a promovat modificarea legislativă care, deși devenită lege nu este pusă în aplicare, neaplicarea legii şi interesul în tergiversarea finalizării actului medical sunt de neînţeles. „La începutul anului calendaristic actele adiţionale la contractele de servicii medicale cu casele judeţene de asigurări de sănătate se semnează cu valoare 0. În consecinţă, şi aceşti medici, dornici să finalizeze actul medical, ar putea avea contract cu valoare 0 pentru serviciile de consultaţii oferite şi, subsecvent, contracte pentru eliberarea actelor mai sus amintite”, susține Vass Levente care mai spune că punerea în aplicare a prevederilor legale nu este o procedură dificilă în condițiile în care există protocoale şi norme pentru evaluarea cabinetelor de ambulatorii şi nu există niciun impediment legal de a solicita cititoare de card de sănătate şi raportare lunară cabinetelor medicale astfel definite.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Deputatul Vass Levente somează public Casa Națională de Sănătate și Ministerul Sănătății să intre în legalitate

Credit autor: Agenda de Mureș.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.