Echipa PNLGeneralPoliticăSocialȘtiri

Ervin MOLNAR, deputat PNL: „Proiectul prin care mii de mureșeni din zona de câmpie vor avea apă potabilă curentă, prin bani europeni, tot mai aproape de a fi implementat!”

Circa 12.000 de mureșeni, din zeci de localități situate în zona de câmpie din partea  vestică a județului Mureș, vor beneficia în premieră în următorii ani de alimentare cu apă potabilă curentă, în baza unui proiect depus pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) de operatorul regional de apă, compania Aquaserv  SA, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Aqua Invest Mureș” (ADI). Acest proiect a luat naștere în anul 2014, în perioada în care dețineam funcția de director executiv al A.D.I Aqua Invest Mureș, fiind parte componentă a listei investițiilor prioritare aferentă Master Planului revizuit al județului Mureș, în sectorul de alimentare cu apă potabilă și canalizare, aprobat de Adunarea Generală a Asociației la finele anului 2014.

Astăzi, a fost emisă de către Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, decizia  prin care proiectul referitor la dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județ, în zona sistemului zonal de alimentare cu apă Luduș, nu se supune evaluării impactului asupra mediului. Astfel, a fost parcursă o etapă importantă în realizarea documentației necesare pentru obținerea finanțării nerambursabile pentru acest proiect major pentru județul Mureș, în valoare totală de 125 de milioane de lei fără TVA.

Urmează trimiterea documentației spre evaluare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar după trecerea perioadei de evaluare se va semna contractul de finanțare din bani europeni. În paralel, în aceeași perioadă se va lansa licitația pentru proiectare și execuție, cu o clauză suspensivă (obligativitatea semnării contractului de finanțare până la emiterea ordinului de începere). Perioada de implementare va fi de la emiterea ordinului de  începere până cel târziu în 31 decembrie 2023.  Mă voi implica în continuare prin demersuri periodice, atât la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, cât și la nivelul operatorului regional, pentru ca aceste termene să fie respectate și pentru ca acest proiect de o importanță majoră, atât pentru mureșenii de pe câmpia din partea vestică a județului nostru, cât și pentru întregul județ Mureș, să fie dus la bun sfârșit.

Vor beneficia de investiții sistemele de alimentare cu apă din zona de alimentare cu apă Luduș – Grebenișu de Câmpie.

Astfel, va fi realizată o conductă de aducțiune care va asigura alimentarea cu apă tratată din Uzina de apă Luduș a comunelor Cuci, Sânger, Tăureni, Zau de Câmpie, Miheșu de Câmpie, Șăulia, Grebenișu de Câmpie.

Cuplarea la noile rețele de alimentare cu apă se va face gradual, până la sfârșitul anului viitor.

De menționat că, la acest moment, comunele Cuci și Grebenișu de Câmpie nu dispun de un sistem de alimentare cu apă, comunele Tăureni, Miheșu de Câmpie și Șăulia au sisteme de apă proprii alimentate din surse subterane (puțuri forate), sistemul de alimentare cu apă al comunei Sânger are ca sursă Uzina de apă Luduș (e alimentat din rețeaua de distribuție a orașului Luduș), iar comuna Zau de Câmpie are ca sursă proprie lacul Zau, însă niciuna dintre sursele de alimentare menționate nu poate asigura apa în mod continuu timp de 365 de zile pe an.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button