Maghiarii din România nu pot vota prin corespondență candidați din Ungaria la europarlamentare

maghiarii din romania nu pot vota prin corespondenta candidati din ungaria la europarlamentare

În ciuda informaţiilor apărute în mass-media, maghiarii din România nu pot vota la alegerile europarlamentare prin corespondenţă candidaţi din Ungaria pentru Parlamentul European (PE), a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Budapesta, preşedintele Biroului Naţional Electoral (NVI) din Ungaria.

Ilona Pálffy a spus: la europarlamentare pot vota prin corespondenţă acei cetăţeni ungari care nu au reşedinţa nici în Ungaria, nici în alte state ale UE. Astfel că maghiarii din România, Slovacia nu pot vota listele partidelor din Ungaria pentru PE, ci doar ale partidelor din ţara de domiciliu.

Ilona Pálffy a amintit şi că 115 mii de alegători au dreptul de a vota prin corespondenţă la alegerile pentru PE, dintre care pentru 85 de mii au fost trimise plicurile prin poştă, iar restulle pot ridica de la reprezentanţe, începând de luni. Marea majoritate a celor care votează prin corespondenţă la europarlamentare – circa 90 la sută – au dublă cetăţenie sârbă şi ungară.

La alegerile europarlamentare pot vota 8 milioane 14 mii de cetăţeni ungari, din care 7 milioane 896 de mii au domiciliul în Ungaria şi îşi pot exercita dreptul de vot în cele peste zece mii de secţii de votare, iar 27 de mii votează pe liste suplimentare.

sursa: MTI

 

The post Maghiarii din România nu pot vota prin corespondență candidați din Ungaria la europarlamentare appeared first on Realitatea de Mureș.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Maghiarii din România nu pot vota prin corespondență candidați din Ungaria la europarlamentare

Credit autor: Diana Pâncă.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.