Politică

Vincze Loránt (UDMR) anunţă „lupte intense la Bruxelles pentru posturile cheie”

“Noul mandat al Parlamentului European ar putea aduce o creștere a influenței Românei în cadrul instituțiilor europene, dacă va exista un consens politic între toate partidele românești reprezentate la Bruxelles în a susține un proiect politico-economic comun”, a afirmat vineri, 21 iunie, la Târgu-Mureş,Vincze Loránt, unul dintre cei doi eurodeputați aleși din partea UDMR în recentele alegeri europene.

Cinci posturi cheie

În prima sa conferință de presă în această calitate, Vincze Loránt a reiterat astfel interesul UDMR de a coagula un consens în jurul unor teme-cheie precum fondurile structurale, agricultura, investițiile majore și aderarea României la spațiul Schengen.

“Aceste teme trebuie scoase din disputele interne, din politica dâmbovițeană și gestionate în folosul cetățenilor din România”, a afirmat europarlamentarul UDMR.

În opinia acestuia, potențat și de un dialog consistent, european între minoritate și majoritate și de abordarea constructivă a problemei drepturilor minorităților naționale, un astfel de proiect ar putea fi unul de succes pentru România.

În cadrul conferinței de presă, Vincze Loránt a făcut și o radiografie a stadiului negocierilor intense care au loc în aceste zile în cadrul instituțiilor europene și care vizează, în esență, cinci posturi cheie din UE. În acest context, Vincze Loránt a evidențiat faptul că, datorită fragmentării spectrului politic european, nu există niciun candidat favorit pentru vreunul dintre posturi și că în Parlamentul European se profilează ideea unei largi coaliții între popularii, socialiștii, verzii și liberalii europeni. În particular, a declarat Vincze, o importanță deosebită pentru UDMR o are atitudinea candidaților, vis-a-vis de teme de interes precum drepturile minorităților sau diversitatea culturală și lingvistică.

Un element important al negocierilor îl reprezintă și modul în care partidele abordează principalele teme aflate pe rol în cadrul Uniunii Europene și anume bugetul UE, migrația, reforma zonei euro, Brexit , extinderea UE în Balcanii de Vest sau politica externă și de apărare comună. Spre exemplu, a subliniat Vincze Loránt, există anumite presiuni din partea verzilor europeni de a retrimite întreg pachetul agreat al Politicii Agricole Comune înapoi către Comisia Europeană, cu scopul elaborării unei noi propuneri în acest domeniu.

“Chiar dacă prioritățile vizate de acest grup politic, precum mai multă biodiversitate și mai multă agricultură sustenabilă sunt extrem de lăudabile, implementarea lor ar aduce prejudicii majore agriculturii românești, insuficient de pregătite tehnologic pentru o astfel de schimbare”, a declarat Vincze.

În acest context, dar și pentru a evita pericolul ca agricultorii din România să nu poată primi fonduri încă de la începutul perioadei următoare, UDMR va milita pentru  menținerea versiunii actuale a PAC și pentru ajustarea sa ulterioară. Totodată, europarlamentarul a subliniat faptul că deși mandatul României la Președinția rotativă a Consiliului European a avut parte de un succes tehnic, prin închiderea multor dosare, Bucureștiul a ratat șansa de a-și impune câteva teme majore pentru România, precum admiterea la zona Schengen.

Legat de prioritățile tematice ale politicii europene a UDMR în noul mandat, Vincze Loránt menționat interesului Uniunii în a acoperi cât mai multe teme de interes și deci de a face parte în cât mai multe comisii de specialitate ale noului Parlament European. Evidențiind faptul că atribuirea unui post în aceste comisii este rezultatul unui algoritm complex care analizează, printre altele, opțiunile individuale și ponderea electorală a diferitelor formațiuni europene, Vincze și-a arătat interesul de a face parte din Comisia pentru Drepturi Constituționale (AFCO), din Comisia de Libertăți, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) și Comisia de Petiții (PETI).

Preşedinte al FUEN

La conferința de presă, Vincze Loránt a prezentat totodată și faptul că în cursul săptămânii trecute, la Congresul Uniunii Federale a Naționalităților Europene – FUEN, desfășurat la Bratislava, a fost reconfirmat ca și președinte al acestei structuri înființate la Paris în anul 1949. Cele mai importante proiecte ale FUEN pentru perioada următoare sunt implementarea cu succes a inițiativei Minority SafePack (pentru care au fost strânse peste 1.200.000 de semnături), consolidarea proiectelor de advocacy la nivel european și continuarea procesului de sensibilizare a publicului larg vis-a-vis de discriminarea minorităților prin intermediul platformei Minority Monitor.

(Redacţia)

 

 

Post-ul Vincze Loránt (UDMR) anunţă „lupte intense la Bruxelles pentru posturile cheie” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Vincze Loránt (UDMR) anunţă „lupte intense la Bruxelles pentru posturile cheie”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button