Cardul de sănătate dă peste cap tot sistemul medical

cardul de sanatate da peste cap tot sistemul medical

Medicii de familie mureșeni spun că de luni de zile au probleme din cauza programului informatic al cardului de sănătate, care se blochează de mai multe ori pe zi.
Astăzi, de exemplu, la ora 9 și 7 minute, sistemul s-a blocat din nou.
Prin urmare, nu se poate verifica dacă pacienții sunt asigurați și toate rețetele se eliberează offline. Unele sunt chiar imputate medicilor, din cauză că nu se pot valida timp de trei zile la rând.
De mai bine de trei săptămâni, medicii de familie au sesizat această problemă ministrului Sănătății, însă problema nu s-a rezolvat până acum, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Ileana Mihăescu:

Nu putem face rețete online. Toate sunt offline și în momentul în care se raportează, constatăm că poartă pe ele o serie de erori și noi, medicii de familie, suntem buni de plată. Este inadmisibil ce se întâmplă în ultima perioadă. De luni de zile, chiar de la începutul anului, merge din ce în ce mai prost. Ar trebui să trimitem pacienții acasă și să-i chemăm când? Anul viitor? Secolul următor? Este o nenorocire și nimeni nu are puterea ca într-o țară europeană să rezolve problema de ani de zile…

Blocaje ale sistemului informatic au fost nu numai la medicii de familie, ci pe mai multe segmente, inclusiv în spitale și farmacii, iar cele mai multe probleme au fost raportate în această săptămână.
Casa de Asigurări din Mureș a reușit să preia în mare parte raportările, însă medicii au fost nevoiți să se întoarcă seara în cabinete pentru validarea serviciilor, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:

Funcționalitatea în cursul acestei săptămâni a fost cu sincope. Au existat situații de nefuncționalitate pe preluare raportări de la furnizori, pe prelucrarea rețetelor în farmacii, chiar și pe evidența asigurați. Deci, este posibil, datorită acestor perioade mari de nefuncționalitate, să fie medici care să piardă serviciile medicale care au fost acordate, neputând să le introducă în sistem în 72 de ore, așa cum prevăd normele.

Ministerul Sănătății a fost sesizat pe tema blocajelor cardului de sănătate și de către reprezentanții Casei de Asigurări Mureș.
Oficialii din sănătate admit că sunt probleme și spun că specialiștii IT sunt cheia.

Cristina Bulbescu

The post Cardul de sănătate dă peste cap tot sistemul medical appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Cardul de sănătate dă peste cap tot sistemul medical

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.