Sănătate

Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 6 sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice

Statisticile efectuate la nivel mondial arată că 88% din populatia adultă a lumii suferă de dureri corporale, mai mult de jumătate (65%) având dureri mai des de o dată pe săptămână. Studiile arată că efectul durerii se propagă pe scară largă și că cei afectați declară că durerea le afectează viața socială (72%) și amoroasă (64%) în fiecare zi, iar 78% dintre cei care sunt angajați declară că durerea le afectează și viața profesională.

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, durerea în sine este un element esențial în supraviețuirea umană, aceasta fiind calea prin care corpul nostru ne semnalizează că ceva nu este în regulă și trebuie să facem ceva rapid.

“Fără acest tip de semnal existența noastră ar fi amenințată. Atunci când durerea nu mai are însă un scop util și nu avem nimic de învățat din mesajul său, durerea devine doar o forță care ne manipulează viața. Durerea reduce dramatic calitatea vieții, atât la nivel fizic cât și la nivel emoțional;  deși durerea este o experiență extrem de personală și subiectivă, ea are efecte ce se propagă dincolo de persoana suferindă. Atunci când vorbim despre durere, ne raportăm întotdeauna la două tipuri diferite de durere – cronică sau acută. Durerea acută este de obicei temporară dar foarte puternică, și este însoțită de anxietate sau stres emoțional”, declară hipnoterapeutul.

Stresul și anxietatea fac durerea să se intensifice

Pe de altă parte, durerea cronică durează cel puțin 3-6 luni, chiar ani, fiind interpretată de o parte din cei suferinzi ca însăși o boală. Acest tip de durere poate continua chiar și după ce leziunea s-a vindecat sau boala care a provocat-o a dispărut.

În unele cazuri, durerea vine și se duce, în alte cazuri este persistentă și neîncetată. Este un semnal care continuă şi după momentul în care trebuie să fim alerţi la ceva, la un pericol. Este durerea care nu a răspuns la îngrijirile medicale corespunzătoare.

“Dacă ai dureri în mod regulat, este important să iei în considerare gestionarea durerii cronice. Formele de terapie care abordează legătura dintre minte și corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confruntă cu dureri pe termen lung. Stresul și anxietatea sunt reacții adverse frecvente ale durerii și chiar pot face senzația durerii să se intensifice. Durerea cronică este susținută de procese de gândire care se generează la nivel subconștient și, de cele mai multe ori, poate fi soluționată doar accesând acest nivel emoțional al ființei. Principalele tipuri de gândire maladaptivă sunt: catastrofierea, exagerarea și auto-sugestia. Toate acestea au potenţialul de a stimula deznădejdea și de a intensifica experienţa durerii. Aceste stiluri de gândire pot fi modificate sau reduse prin conştientizarea naturii și a impactului acestora și prin prescrierea de noi strategii”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.

Hipnoza, un instrument extrem de eficient în ameliorarea suferințelor

Ajutorul necesar pentru a reduce stresul și pentru a schimba modelele de gândire legate de durere poate, prin urmare, să facă o diferență uriașă în percepția durerii. Pentru aceasta, tot mai mulți oameni optează pentru hipnoterapie.

“Mai degrabă decât să te convingă că durerea nu există, tehnicile de gestionare a durerii presupun să gestionezi orice teamă și anxietate pe care le-ai putea avea în legătură cu durerea ta. De asemenea, ajută la reducerea stresului și relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta să devină mai puțin reactiv la durere. Hipnoza pentru controlul durerii îți reorientează mintea departe de durere și te ajută să te focusezi pe ceva mai plăcut. Hipnoza s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficient în ameliorarea suferințelor de mai multe feluri. Poate fi folosită pentru a ajuta la reducerea sau eliminarea durerii fizice și, de asemenea, pentru provocarea unei schimbări la cei cu o varietate de condiții emoționale și psihologice”, afirmă hipnoterapeutul Eugen Popa.

6 sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice

  1. Învață tehnici de respirație profundă care te pot ajuta să te relaxezi, ceea ce poate ușura durerea.
  2. Este important să reduci stresul. Stresul intensifică durerea cronică. Depresia, anxietatea, stresul și furia pot crește sensibilitatea organismului la durere. Învățând să preiei controlul asupra stresului, poți găsi o ușurare a durerii cronice.
  3. Fă mișcare. Endorfinele eliberate de creier în timpul exercițiilor fizice pot ajuta la reducerea durerii cronice.
  4. Nu fuma. Fumatul afectează circulația sângelui și poate crește senzația durerii.
  5. Alege o dietă sănătoasă, echilibrată dacă te confrunți cu dureri cronice.
  6. Găsește modalități de a-ți distrage atenția de la durere. Cu cât te gândești mai mult la durere, cu atât îi crești puterea. În schimb, alege activități care îți plac și pe care te poți concentra cu ușurință.

(Redacţia)

Post-ul Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 6 sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 6 sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button