Sănătate

Deconturile către medicii de familie, amânate din cauza cardului de sănătate

Serviciile medicale trebuiau decontate până astăzi, spun medicii de familie mureșeni, care se tem că vor rămâne fără bani din cauza blocajelor sistemului cardului de sănătate.
De 19 zile durează situația, aceasta fiind cea mai mare sincopă de până acum.
Medicii de familie au fost nevoiți să meargă noaptea sau dimineața devreme în cabinete pentru validarea serviciilor oferite, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș:

Unii nici acum nu au primit decont ca să poată să factureze, alții n-au putut să încarce facturile în sistem iar prin contract CJAS-ul ar trebui să plătească aceste servicii până în data de 20. Și întreabă medicii de familie că ei din ce bani o să-și plătească asistentele, din ce bani o să-și plătească facturile dacă serviciile nu au fost decontate? Este un blocaj și este o situație foarte urâtă și din punct de vedere profesional și financiar pentru medicii de familie. Deci, în momentul ăsta nu știu dacă oamenii își vor lua banii.

Și angajații Casei de Asigurări de Sănătate merg noaptea la muncă pentru a putea opera în sistem, astfel că la această dată au fost preluate peste 90% din raportările medicilor de familie.
Se va lucra și în week-end, prin urmare vor fi întârzieri doar de o zi sau două, a precizat președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:

Am ajuns la prelucrat la 271 de deconturi dintr-un total de 299. Doar pentru 14 medici încă nu s-a putut prelua. Asta înseamnă că încă mai încercăm… probabil ei sunt mai în vârstă care n-au încercat nici seara, nici dimineața la 5… Deci, probabil că vor fi întârzieri de o zi, două maxim și luni să rezolvăm pentru că nici nu avem cum să o lungim foarte tare deoarece avem lună de bilanț, trebuie să închidem obligațiile financiare la 30.06. Dar, în momentul în care ei vor reuși să ne transmită (datele), vom face plata. Nimeni nu va rămâne neplătit.

Din cauza blocajelor cardului de sănătate, mai mulți pacienți au avut de suferit în ultima lună, nu numai la medicul de familie, dar și în spital sau la farmacie, spune președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș:

E o problemă și un pericol atunci când acest sistem informatic îngrădește dreptul constituțional al pacienților la sănătate. Aici e problema. Că ne mănâncă nouă nervii, că nu ne luăm noi banii.. sunt probleme, într-adevăr, dar în momentul în care se îngrădește accesul la servicii medicale pentru care el plătește, de fapt, eu cred că e o problemă serioasă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dat asigurări că vor fi făcute testări și de luni sistemul informatic va funcționa normal. În plus, premierul Viorica Dăncilă, a cerut demisia președintelui CNAS și a purtătorului de cuvânt pentru gestionarea defectuoasă a acestei crize.

Cristina Bulbescu

The post Deconturile către medicii de familie, amânate din cauza cardului de sănătate appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Deconturile către medicii de familie, amânate din cauza cardului de sănătate

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button