Sănătate

Pacienții cu fractură de coloană pot fi operați din această vară și la Miercurea Ciuc

Trei intervenții au fost efectuate până acum la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, o premieră pentru acest spital, dar și pentru spitalele mici din țară.

Implanturile pentru stabilizarea coloanei vertebrale cu șuruburi și bare de titan au fost făcute de o echipă de medici neurochirurgi și anesteziști. O nouă intervenție va fi efectuată în această săptămână, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș coordonatorul echipei medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, medicul neurochirurg Hajducsi Ors:

De ce este important să facem astfel de operații? Pentru că, în special, sunt necesare la Medicină de Urgență când un pacient suferă un traumatism și i se fracturează coloana, pentru ca acesta să nu paralizeze dacă, evident, nu a paralizat de la început, de la impact. Pe parcursul anilor trecuți am avut multe, multe cazuri pe care le-am trimis, practic peste tot în țară, la Târgu-Mureș, Cluj, Iași, București dar deja de o lună am primit și noi finanțare.

Intervențiile chirurgicale pentru stabilizarea coloanei vertebrale sunt finanțate de Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc. Costurile sunt mari, dar va exista continuitate, spune medicul neurochirurg din Miercurea Ciuc, Hajducsi Ors:

Implanturile sunt foarte scumpe. Varianta pentru cele mai puțin complexe cazuri, implantul costă cel puțin 400 de euro și nu am calculat costul intervenției chirurgicale și al internării. Vom putea de acum efectua toate cazurile pentru că la noi este și Ortopedie, și Chirurgie Generală, și Chirurgie Toracică, și Neurochirurgie dar până acum nu am putut rezolva fracturile de coloană. De acum încolo, sperăm să le putem rezolva…

Centrele medicale mari, precum cel din Târgu-Mureș, sunt cuprinse în Programul Național de câțiva ani, iar costurile intervențiilor sunt decontate de Ministerul Sănătății. Pentru început aceste intervenții erau efectuate la Târgu-Mureș de către Clinica Ortopedie I, însă acum ele sunt coordonate de Secția de Neurochirurgie a Spitalului de Urgență.

Cristina Bulbescu

The post Pacienții cu fractură de coloană pot fi operați din această vară și la Miercurea Ciuc appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Pacienții cu fractură de coloană pot fi operați din această vară și la Miercurea Ciuc

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button