Echipa PNLPoliticăSocial

Ervin Molnar, deputat PNL de Mureș: Ne revenim încet-încet din pandemie!

Guvernul condus de PNL a anunțat astăzi noi măsuri de relaxare, începând cu 1 iulie, ceea ce indică faptul că ne revenim încet-încet din pandemie.

Peste doar o săptămână, vor fi permise târgurile, pentru comerțul cu produse și servicii de piață în zone publice, iar activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane – sau chiar cu mai multe, dacă toți participanții fac dovada vaccinării în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 1 mp pentru fiecare persoană.

De asemenea, vor putea fi organizate nunți, botezuri, evenimente festive în interior, cu maximum 300 de persoane, vaccinate, se vor putea organiza competiții sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, iar unitățile de cazare vor putea fi ocupate până la capacitatea maximă, dacă se asigură purtarea măștii în spațiile comune.

Tot astăzi, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a prelungit până la finalul anului  (25 decembrie) scutirea de la plata impozitului specific domeniul HoReCa, respectiv o ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, până în 31 decembrie 2021, prin care susține activitatea crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

Schema de ajutor de stat cu caracter temporar este valabilă până la data de 31 decembrie 2021. Suma maximă care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere ce își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole este de 225.000 euro.

Valoarea totală  a schemei de ajutor este de peste 225 de milioane de lei. Sumele se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Perioada de depunere va fi de 30 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

 

Alături de măsurile luate pentru a sprijini domeniile economice menționate mai sus, afectate de pandemie, Guvernul a venit și cu o măsură mult așteptată în domeniul social, dispunând, tot astăzi, majorarea alocației de stat pentru copii începând din anul 2022 cu 20%, precum și indexarea anuală a acesteia cu rata medie a inflației, începând cu anul 2023. Astfel, din ianuarie 2022, cuantumul alocației va fi de:

– 486 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale;

– 486 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Așezăm economia pe baze liberale și pe motivații ce țin de performanță! Alocațiile vor crește și mai mult în viitor, printr-un mecanism transparent și predictibil, din performanța economică produsă de o economie liberală, susținută de investiții și dezvoltare.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button