Social

Exercițiu NATO în poligonul de la Sângeorgiu de Mureș

Poligonul mureșean a găzduit astăzi o etapă a exercițiului forțelor pentru operații speciale Junction Strike 19 (JUST 19), care se desfășoară în perioada 3-22 iunie.

La nivel național, la exercițiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care vor executa acțiuni specifice în 12 locații din țară, respectiv județele: Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Mureș, Sibiu, Suceava, Tulcea și municipiul București.

Alături de militarii români din structurile de forțe pentru operații speciale se vor antrena și vor desfășura acțiuni de conducere – coordonare a efectivelor proprii aproximativ 120 de militari din țări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

General maior Vasile Toader, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării pentru Operație și Instrucție:

Este cel mai mare exercițiu care se desfășoară anul acesta pe teritoriul național, se numește Sabre Gardian, este condus de comandamentul forțelor americane din Europa, împreună cu comandamentul forțelor întrunite al Armatei României. Este un exercițiu care însumează în jur de 13.500 de persoane, și activități care se desfășoară în multiple locații. Este concentrat în special pe acțiuni de apărare, pentru a ne reușit să ne integrăm și să ne testăm interoperabilitatea cu toate celelalte 14 națiuni participante la exercițiu.

General de brigadă Tiberiu Șerban, comandatul comandamentului forțelor pentru operații speciale, a arătat că la Sângeorgiu de Mureș s-a pus în aplicare un scenariu în care o grupare de teroriști au luat ostatici câțiva români.
La exercițiu au participat 3 elicoptere, care au asigurat suport aerian, o echipă de pirotehniști, zeci de militari și un câine specializat.

Profilul misiunii a fost unul de combatere a terorismului. Obiectivul pe care această structură de forțe constituită pentru a acționa a fost materializat de niște ostatici, cetățeni români.

Prezent la exercițiu, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a subliniat profesionalismul militarilor români:

Au fost prezenți specialiști și militari din țările partenere, din țările NATO, și structura pentru operații speciale, fiind o structură bine pregătită este capabilă să intervină în orice mediu. Militarii noștri sunt foarte apreciați pentru modul în care cooperează cu partenerii NATO.

Unul dintre soldații cu rol important în exercițiu a explicat că pentru reușita unei misiuni este nevoie în primul rând de o colaborare strânsă cu membrii tuturor forțelor implicate.

Eu am executat asaltul asupra obiectivului, unde apropierea pe alte căi nu a fost posibilă, decât prin inserție aeriană. Noi suntem în măsură să executăm misiuni, indiferent de mediu, pe apă, pe uscat sau aeriană, iar aici am folosit o cale aeriană. Cea mai dificilă parte a misiunii este pregătirea. În spatele acestor mici demonstrații stau ore, zeci, poate sute de ore de antrenament și un suport din partea tuturor.

În prima etapă a exercițiului JUST 19 s-au desfășurat activități de instruire în mediul virtual, în cadrul unor exerciții de simulare, urmând ca în cea de-a doua etapă să se desfășoare acțiuni tactice ale elementelor de forțe pentru operații speciale , în cele trei medii operaționale – terestru, aerian și maritim.

Raluca Creţ

Foto: Radio Tg. Mureș / Raluca Creț
Foto: Radio Tg. Mureș / Raluca Creț
Foto: Radio Tg. Mureș / Raluca Creț

The post Exercițiu NATO în poligonul de la Sângeorgiu de Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Exercițiu NATO în poligonul de la Sângeorgiu de Mureș

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button