Social

Miting pentru UMFST în limba maghiară în fața șefilor de stat și de guvern, la Sibiu

Summitul UE de la Sibiu, nou prilej de proteste pentru cei ce susțin înființarea unei Facultăți de Medicină în limba maghiară la UMFST Tîrgu-Mureș. Protestul este organizat de Asociația Maghiară pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România și coordonat de liderul acesteia, Ádám Valerián, care a trimis o adresă Primăriei Sibiu în legătură cu demersul său și așteaptă alți susținători să i se alăture. Protestul ar urma să aibă loc joi în fața Primăriei Sibiu, iar cei care doresc să participe vor fi transportați gratuit de la Tîrgu-Mureș la Sibiu și înapoi cu un autocar pus la dispoziție de Asociație. Ádám Valerián estimează că la Sibiu vor fi prezenți circa 20 de susținători ai cauzei.

 

Liderul Asociației Maghiare pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România Ádám Valerián a lansat pe pagina sa de facebook o invitație adresată tuturor celor care susțin cauza unei facultăți de medicină în limba maghiară la UMFST Tîrgu-Mureș și îi invită să i se alăture pentru a protesta împreună la Sibiu, joi 09 mai 2019, cu prilejul reuniunii informale a șefilor de stat și de guvern din UE care va avea loc aici. Protestul ar urma să aibă loc în fața sediului Primăriei din Sibiu, iar plecarea din Tîrgu-Mureș este planificată pentru ora 06.00, din Piața Petőfi, iar întoarcerea fiind planificată pentru aceeași zi la ora 20.00 sau 21.00, transportul, dus-întors, fiind suportat de Asociație.

Liderul Asociației Maghiare pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România Ádám Valerián a transmis încă de pe 3 mai o adresă Primăriei Sibiu prin care își anunța intenția de a fi prezent aici pe 9 mai. „Mult Stimate Doamna Primar! În cursul zilei de astăzi am primit informația privind faptul că în cadrul Consiliului European va avea loc în data de 9 mai 2019 la Sibiu reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern. Asociația Maghiară pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România cu acest prilej v-a organiza un protest pe data de 9 mai 2019, între orele 8-18 în fața sediului primăriei orașului Sibiu fără a perturba spațiul pietonal. Totodată dorim să înmănâm o petiție domnului Președinte al Consiliului European, Donald Tusk la o oră precizată de dumneavoastră”, scrie în adresa transmisă Primăriei Sibiu în care se mai arată că Asociația lui Ádám Valerián va instala un banner de lung de 10 metri și lat de 3 metri, în spatele căruia va fi amplasat un autoturism. „Inscripția de pe acest banner este următoarea: We are faithful to Romania. We would like only to have a School of Medicine in our Hungarian native language. Suntem fideli României. Dorim doar o facultate de medicină în limba maghiară. Totodată vom folosi și alte 6 benere se 1-2 X 1 metri cu următoarele înscrisuri: 1. We do not new borders only faculties back! 2. It is our human right to be able to use our native language when talking to a doctor! 3.To be famous doctors in Romania, allow us to study in our mothers tongue 4. We do not want etnic discrimination at the University of Medicine and Fharmacy, Targu Mures 5. We want our own accreditation by the Romanian Agency for Qualitz Assurance in Higher Education 6.The Senate of University of Medicine and Fharmacy, Targu Mures repeatedly violates the Education Law!”, scrie liderul Asociației Maghiare pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România Ádám Valerián care subliniază totodată că „motivul protestului este faptul că în cadrul Universității de Medicină, Farmacie Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, Senatul Universității refuză şi în prezent aplicarea art. 135 al Legii Educaţiei Naţionale privind organizarea învățământului cu predare în limba maghiară”. Ádám Valerián mai precizează că la manifestare estimează că vor participa circa 20 de persoane și că, pe lângă bannere, va fi folosit „un sistem de megafon timp de 5 minute la intervale de 1 oră”.

Până la momentul scrierii acestei știri, autoritățile locale nu au transmis Asociației de la Tîrgu-Mureș vreo adresă prin care să interzică organizarea protestului, astfel că, spune Ádám Valerián, acesta se poate desfășura așa cum prevede legislația în vigoare, însă nu exclude apariția unor surprize, dar afirmă că, în orice situație, susținătorii Facultății de Medicină în limba maghiară la UMFST Tîrgu-Mureș vor fi joi la Sibiu unde își vor striga doleanțele.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Miting pentru UMFST în limba maghiară în fața șefilor de stat și de guvern, la Sibiu

Credit autor: Agenda de Mureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button