Social

(P) Marius Pașcan, președinte PMP Mureș: Un nou asalt pentru evacuarea Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș

În urmă cu un an, Fundația Statusul Romano-Catolic, cu sediul în Cluj-Napoca, în numele proprietarilor imobilelor în care își desfășoară activitatea Colegiul Național „Unirea”, avertiza Primăria municipiului Târgu-Mureș. Invoca printr-o adresă starea de degradare avansată a imobilului și deficiențele majore constatate de către Inspectoratul Județean în Construcții Mureș la corpul C1, arătând că această clădire necesită o renovare generală și trebuie modernizată integral rețeaua tehnică a clădirii, pentru a corespunde cerințelor legale.
În acest sens, Fundația avertiza în numele proprietarilor tabulari că: „nu ne asumăm nicio răspundere pentru utilizarea de către Colegiul Național Unirea a corpului C1 din imobilul de la adresa Târgu-Mureș, str. Mihai Viteazul nr. 15, jud. Mureș. Utilizarea imobilului se face strict pe răspunderea dumneavoastră. Subscrisa fundație nu răspunde de integritatea corporală a locatarilor. Proprietarul declina orice răspundere pentru eventualele probleme cauzate de starea imobilului”. Mai mult, solicitau primăriei pentru „ocrotirea integrității corporale a copiilor și profesorilor” asigurarea unui „imobil corespunzător din punct de vedere tehnic”.
Scriam la vremea respectivă că acest document reprezintă, de fapt, o somație de evacuare a Colegiului Național „Unirea” din imobilul în care își desfășoară activitatea și în prezent. Trebuia să facă loc Liceului Teologic Romano-Catolic care, deși înființat în forță, nelegal și neconstituțional, nu are decât circa 120 de elevi de confesiune romano-catolică, din totalul de vreo 320 de elevi. Dar răutatea, ura, scârba, separatismul etnic și segregaționismul, promovate consecvent de către politicienii maghiarimii, trebuiau să învenineze și să se regăsească deopotrivă în educația și învățământul din Târgu-Mureș.
După multă tevatură și conflictualitate pe această temă, concomitent unui litigiu aflat pe rolul instanței de judecată, Primăria municipiului Târgu-Mureș a considerat prioritare interesele, siguranța, cadrelor didactice și a elevilor, angajând lucrări de reparații și investiții în corpul problematic C1. Acolo însă unde funcționează Liceul Teologic Romano-Catolic, proprietarii care suspină de supărare că nu au resursele necesare și trebuie căutate programe de finanțare, au găsit chiar cu prisos toate fondurile pentru a asigura spații ultramoderne și condiții de pregătire de înalt nivel pentru profesorii și elevii maghiari.
Așadar, într-un târziu, în acest an, au început și lucrări de modernizare angajate de Primăria Târgu-Mureș, acolo unde Fundația Statusul Romano-Catolic susținea oficial că ,,nu răspunde de integritatea corporală a locatarilor”. Ei, bine, și ce credeți?! Vine cu o nouă adresă fundația menționată, în numele proprietarilor tabulari, constatând cu ipocrită mirare că „la imobilul mai sus menționat s-au demarat lucrări de reparație și investiție de către persoane necunoscute pentru noi”, că imobilul nu este „în stare liberă”, reamintind că s-a solicitat municipalității să asigure Colegiului Național Unirea un imobil corespunzător. Mai mult, „Nu se admit alte lucrări decât cele care în prealabil au fost avizate și aprobate de proprietar. În vederea efectuării lucrărilor de reparații și investiții demarate în prezent la imobil, nici proprietarul tabular al imobilului și nici subscrisa nu și-au dat acordul prealabil… Efectuarea lucrărilor de investiții, realizarea investițiilor la corpul C1 din imobilul situat în Târgu Mureș, str. Mihai Viteazul, nr. 15 se realizează prin fraudarea banului public.”

În acest sens, Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania somează Primăria municipiului Târgu-Mureș ca „până pe data de 14 iulie 2019, să sistați lucrările efectuate fără acordul subscrisei la imobilul situat în Târgu Mureș, str. Mihai Viteazul nr.15, jud. Mureș, și să readuceți imobilul în starea ei inițială.

În situația în care nu vă conformați solicitării noastre, pe data de 17 iulie 2019, vom sesiza organele de cercetare penală și vom depune plângere la toate instituțiile abilitate în vederea reglementării situației”.
Ei, vedeți, domnule primar, că nu țin înțelegerile politice pe sub masă cu UDMR! Le vor respecta doar până își ating propriile interese exclusiv separatiste etnic, segregaționiste, teritorial autonomiste. În urmă cu doi ani, v-am sesizat, adresând o informare și Consiliului local municipal Târgu-Mureș, precum și Instituției Prefectului Județului Mureș, cu privire la Ordonanța de clasare privind săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă comisă cu ocazia procedurii de retrocedare către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a imobilului din Municipiul Târgu-Mureș, str. Mihai Viteazul, în care funcționează Colegiul Național „Unirea”.
În virtutea atribuțiilor și competențelor dumneavoastră legale, domnule primar, se cuvenea să acționați de îndată, în scopul apărării intereselor statului, a municipalității, și să atacați pe cale extraordinară, prin revizuire, retrocedarea nelegală a imobilelor de pe str. Mihai Viteazul nr. 15. Acum, suportați consecințele și ponoasele și va trebui să țineți piept asaltului pentru evacuarea Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș, ambalat chiar printr-un dosar penal.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: (P) Marius Pașcan, președinte PMP Mureș: Un nou asalt pentru evacuarea Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș

Credit autor: Agenda de Mureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button