Social

Proiect pilot la Tg. Mureș, unic în România: campanie în farmacii pentru renunțarea la fumat

”Aplicarea sfatului minimal antifumat în farmacii” este denumirea unei campanii a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, o nouă strategie de a reduce numărul de fumători.
Campania va fi lansată anul viitor și este cuprinsă în proiectul derulat de UMFST privind dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România.
Două studii au fost realizate până acum pentru pregătirea acestui program, făcut public în ajunul Zilei Internaționale fără Fumat, pe 31 mai.
Inițiatorul proiectului, conf.dr. Valentin Nădășan:

Având în vedere că în România nu am constat vreo inițiativă în ceea ce privește aplicarea sfatului minimal pentru renunțarea la fumat în farmaciile comunitare, am avut această inițiativă acum mai bine de un an. În primăvara aceasta s-a concretizat, am obținut avizul Comisiei de Etică, toate formalitățile și am început cu prima fază care înseamnă evaluarea situației din teren. Am avut un mic studiu ( în farmacii) în care au fost implicați 4 studenți și al doilea studiu a fost un chestionar pe care l-am aplicat farmaciștilor și asistenților de farmacie.

Campania se derulează în parteneriat cu Facultatea de Farmacie și Colegiul Farmaciștilor Mureș, care va organiza în perioada următoare ședințe de instruire cu toți cei peste 500 de farmaciști activi din Mureș.

Proiectul se va derula pentru început la nivel județean, apoi se va extinde în toată țara, spune președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Nicoleta Radu:

Am fost foarte încântată de propunerea colegului nostru. Eu cred în networking între profesii, între colegi… Din punctul meu de vedere, farmaciile reprezintă în România o infrastructură uriașă și un potențial uriaș. Vorbim de 8.500 de farmacii, deschise publicului în medie 10 ore pe zi când pacientul are acces direct fără programare prealabilă la farmacist, la profesionist. Avem peste 20.000 de farmaciști la dispoziția pacienților și cred că rezultatele vor fi pe măsură.

Departamentul de Igienă din cadrul Universității de Medicină din Târgu-Mureș a susținut astăzi și un simpozion științific pe această temă, în care au fost prezentate în detaliu rezultatele cercetărilor.

Cum se vor aplica mai exact în farmacii sfaturile pentru renunțarea la fumat, ne explică conf. dr. Valentin Nădășan:

Rămâne să lansăm programul și farmaciștii să abordeze pacienții care vin în farmaciile comunitare, să folosească acele momente când nu sunt chiar așa de mulți pacienți în farmacie și să pună întrebarea: sunteți fumător? Dacă sunt fumători, să le facă recomandarea pentru renunțarea la fumat și apoi să-i îndrume la centrele Stop Fumat. Marea provocare ar fi să facem un studiu în cadrul căruia să putem evalua și efectele acestei intervenții.

În România există de mai bine de 10 ani centre ”Stop Fumat”, în toate orașele mari, pentru consiliere și tratament.

Cristina Bulbescu

The post Proiect pilot la Tg. Mureș, unic în România: campanie în farmacii pentru renunțarea la fumat appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Proiect pilot la Tg. Mureș, unic în România: campanie în farmacii pentru renunțarea la fumat

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button