Social

Veteranul Teodor Iclodean a cucerit cota „100”

Una dintre cele mai impresionante festivități de sărbătorire a unui veteran de război cu prilejul împlinirii a 100 de ani s-a desfășurat în Căminul Cultural din satul Balda aparținător orașului Sărmașu. Personajul principal în jurul căruia s-au adunat peste 150 de persoane, în cea mai mare parte rude, dar și prieteni, vecini și invitați, a fost col. (r) Iclodean Teodor, veteran din al Doilea Război Mondial.

Văzându-l coborând ușor din autoturismul cu care l-a adus fiul său Valer, fost cadru militar, nu ai crede că peste acest om, scund și cu o siluetă de invidiat au trecut o sută de ani și nu toți au fost ușori. Anii de război cu privațiunile lor, decesul primei soții care i-a adus pe lume un băiat, anii grei de după conflagrația mondială, ani în care a muncit ca morar în sat, l-au călit și l-au întărit, având încredere și în ajutorul dat de Dumnezeu.

„Nenea Teodor a lucrat și la construirea bisericii încă de la vârsta de 73 de ani și a fost mereu un om respectat, un exemplu pozitiv pentru fiecare dintre noi”, l-a caracterizat preotul ortodox Ilie Bucur.

Prețuirea contemporanilor

Evenimentul emoționant de la Balda a fost organizat de subfiliala Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), col.(r) Sever Popovici, în colaborare cu Primăria orașului Sărmașu, primar Ioan Mocean, viceprimar Sallai Imre. Militarii au fost reprezentați de gen. maior (r) Gheorghe Popa, coloneii în rezervă Sever Popovici, Ionel Costin, Ion Frunză și Ilie Chiorean.

Generalul Gheorghe Popa a elogiat activitatea veteranului Teodor Iclodean și i-a înmânat o Diplomă aniversară acordată de ANVR cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani, document semnat de generalul de armată (r) Marin Dragnea, președintele ANVR, precum și un tort, un buchet de trandafiri albi și un album cu fotografii.

„Timpul curge doar într-un sens și acum în județul Mureș au mai rămas puțini veterani de război, doar trei ajung la 100 de ani în acest an”, a spus generalul Popa.

Primarul Ioan Mocean a rostit cuvinte elogioase despre sărbătorit și despre toți veteranii de război pe care trebuie să-i prețuim. Primăria și Consiliul Local al orașului Sărmașu i-au acordat veteranului titlul de Cetățean de onoare, fiind consemnat în Cartea – Album al cetățenilor de onoare și o medalie a Centenarului României.

Prezent la evenimentul de mare însemnătate pentru sărbătorit și pentru întreaga comunitate locală, prefectul Mircea Dușa, fost ministru al Apărării, cunoaște foarte bine însemnătatea, pentru generațiile actuale, a cinstirii eroilor, a veteranilor, tot mai puțini pe măsura trecerii timpului.

„Aceștia merită respectul și stima tinerilor de azi care le datorează mult celor care au luptat în războaie. Militarii români și-au riscat viața în lupte și o mai fac și acum în teatrele de operațiuni. Veteranii sunt adevărații eroi, un simbol al armatei române”, a subliniat prefectul Mircea Dușa, după care i-a dat cuvântul col. (r) Sever Popovici pentru a-l prezenta pe…

… Col. (retr.) Icodean Teodor

S-a născut acum un secol, în 1919 la Balda, comuna Sărmașu. A copilărit în satul natal unde a urmat școala primară, absolvind patru clase. Conform obiceiului locului și posibilităților materiale ale părinților, a rămas în sat și a contribuit la lucrările din gospodărie și la munca câmpului. La 15 februarie 1941 a fost încorporat la Regimentul  1 Artilerie moto din Garnizoana Turda pe funcția de cercetaș-observator. După o perioadă de instrucție de patru luni, la 22 iunie 1941 este trimis pe Prut, împreună cu unitatea în cadrul Diviziei 1 Blindată, care atunci era subordonată Armatei 1 Germane. În perioada 22 iunie – 1 iulie 1941, unitatea a fost detașată pe Prut, la Ștefănești, în „așteptare strategică”, timp în care s-a executat pregătirea de artilerie în vederea trecerii la ofensivă. La 2 iulie Divizia 1 Blindată trece la forțarea Prutului și continuă ofensiva pentru eliberarea nordului Basarabiei, până la 8 iulie 1941. După această dată, Unitatea sa este redislocată și subordonată Armatei 4 Române și acționează ofensiv pe direcția Bălți, Chișinău, participând la eliberarea acestui oraș românesc. După o temeinică pregătire de artilerie la care participă și regimentul său, trece la forțarea Nistrului și duce lupte ofensive până la 9 august 1941 ajungând la primul cerc din cele patru care apărau orașul Odessa.

În perioada 9 august – 16 octombrie 1941 se duc lupte grele pentru cucerirea orașului Odessa, rupând succesiv aliniamentele puternic fortificate care apărau orașul. Divizia 1 Blindată a fost tot timpul în primul eșalon, acționând la flancul stâng al Armatei 4 Române. La doar 4 kilometri de Odessa, Iclodean Teodor este rănit la piciorul stâng de schijele unui proiectil de artilerie, fiind evacuat la Spitalul de campanie din Tiraspol. Ulterior, a fost trimis în țară fiind internat la un spital din București. Fiind în convalescență, nu mai pleacă pe front, primind misiunea să-i pregătească din punct de vedere militar pe studenții de la Politehnica București, tineri care urmau să fie avansați la gradul de sublocotenent în rezervă și trimiși pe front. Această activitate a continuat până în 15 februarie 1943, când este lăsat la vatră.

Stimă și respect pentru veteran

Văzând mulțimea celor care au ținut să fie alături de „nenea Teodor” așa cum este numit cu prietenie, ne-am dat seama că după o viață curată de muncă și credință în cele sfinte, Teodor Iclodean a primit ceea ce merită. Adică, stimă și mândria de a-i fi contemporan, pe lângă florile, cadourile și multele urări de sănătate și de viață lungă. S-au făcut nenumărate fotografii, Sallai Imre, viceprimarul orașului i-a dedicat sărbătoritului o poezie: „Primești în dar o grenadă/ Și peste ani de zile/ Vei imagina rime roze/ Amintindu-ți mereu/Această zi”, la fel ca scriitoarea Gabriela Costescu de la Asociația literară „Creneluri Sighișorene”.

Atmosfera a fost animată de Ansamblul folcloric „Doina Sărmașului” condus de Alexandru Trifu și de frumoasele cântece populare care au însoțit cuprinzătoarea agapă prietenească, binecuvântată de preotul ortodox român Ilie Bucur. La masa de onoare, alături de prefect, general și de primar, veteranul Teodor Iclodean, care a primit un „baston de mareșal” simbolic de la col. (r) Ilie Chiorean, privea, desigur cu ochii minții, la camarazii săi de arme care s-au jertfit pentru țară, pentru ca urmașii lor să trăiască mai bine într-o țară frumoasă. Din această pagină aduce mulțumiri celor care au făcut posibilă o astfel de aniversare de suflet, iar sărbătoritului îi dorim sănătate deplină în continuare.

Ioan A. BORGOVAN

 

Post-ul Veteranul Teodor Iclodean a cucerit cota „100” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Veteranul Teodor Iclodean a cucerit cota „100”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button