Biro Krisztian, primul luptător român medaliat la Mondialele de cadeți după 27 de ani

biro krisztian primul luptator roman medaliat la mondialele de cadeti dupa 27 de ani

Școala de lupte din Tg.Mureș și-a confirmat încă o dată valoarea, aducând României, prin sportivul Biro Krisztian, prima medalie, după 27 ani, la un Campionat Mondial pentru cadeți.

Luptătorul de la Clubul Sportiv Școlar Tg.Mureș a fost performerul delegației tricolore la competiția găzduită, zilele trecute, de Sofia, adjudecându-și argintul și titlul de vicecampion mondial la categoria 71 kg. În finala competiției, Biro Krisztian a cedat, la mare luptă, cu 11-13, în fața rusului Soslan Tigiev, care a condus la un moment dat cu 8-0.

Biro Krisztian a declarat, în cadrul conferinței de presă organizate marți, la sediul Clubului Sportiv Școlar Tg.Mureș:

A fost un turneu greu. Am luptat, pe rând, cu sportivi din Israel, Suedia, Iran și Rusia. Cel mai greu a fost în finală, contra rusului. Puteam să câștig, dacă eram mai atent în ultimele secunde, când am fost în avantaj cu 9-8. Pe viitor, îmi doresc să devin campion mondial, să-mi cânte imnul României și să alerg cu steagul țării.

Performanța obținută de sportivul mureșean este cu atât mai laudabilă cu cât, în semifinale, acesta a trecut de un sportiv din Iran, țară în care luptele sunt sport național.

Fazakas Csaba, antrenor la CSS Tg.Mureș și la lotul național de cadeți:

În România sunt în jur de 2000 de luptători legitimati, iar în Iran, numărul acestora este în jur de 3 milioane. Acolo, luptele se practică de la vârste fragede, în aproape fiecare școală. În Rusia, numărul luptătorilor e aproape dublu față de Iran, deci, vă dați seama cu cine am luptat pentru medalii. Am demonstrat însă că totul este posibil, totul depinde de noi, de modul în care ne pregătim.

Directorul Clubului Sportiv Școlar Tg.Mureș, Gyarmati Ferenc, a lăudat prestația lui Biro Krisztian și a declarat că rezultatul obținut de acesta demonstrează, încă o dată, profesionalismul antrenorilor și profesorilor care își desfășoară activitatea la guparea pe care o conduce:

La Clubul Sportiv Școlar Tg.Mureș se face sport de perfomanță de ani buni. Rezultatele obținute de sportivii noștrii la competițiile interne și internaționale demonstrează acest lucru. Anul trecut, am cucerit 103 medalii la Campionatele Naționale și la competițiile internaționale, și mă refer aici la Campionate Mondiale, Europene și Balcanice. Pe plan internațional, Schlier Zsuzsi, de la secția de scrimă, a devenit vicecampioană mondială cu echipa de spadă junioare a României, șahiștii Vlad Văsieșiu și Mihnea-Ionuț Ognean sunt campioni europeni, primul cu echipa de juniori a României, iar cel de-al doilea, la șah școlar. Luptătoarea Georgiana Lircă a obținut, anul trecut, titlul de vicecampioană europeană la juniori, iar acum Biro Krisztian a luat argintul la Mondiale. Toate aceste rezultate sunt roadele muncii pe care sportivii, antrenorii și profesorii o depun zi de zi. La lupte, pe lângă Biro Krisztian, Georgiana Lircă și Alexandru Mătea, prezent și el la Mondialele de la Sofia, mai avem câțiva sportivi de mare perspectivă, cum ar fi Csiki Ervin, Gombos Erik, Nyulas Elod sau Tudor Racoțan. Rezultatul obținut, acum, de către Biro Krisztian nu este unul întâmplător. S-a muncit mult pentru obținerea acestei performanțe și aș vrea vrea să le mulțumesc, pe această cale, antrenorilor de la club, Fazakas Csaba și Vlad Dragoș, precum și lui Boris Sava, antrenorul Centrul Național Olimpic de la Tg.Mureș, pentru modul în care s-au implicat în pregătirea sportivului. Nu aș vrea să-l uit nici pe Kozma Jeno, cel care l-a antrenat, în primii ani, pe Biro Krisztian, înainte de-a veni la CSS Tg.Mureș.

România a fost reprezentată de 18 sportivi la Mondialele pentru cadeți de la Sofia, care au participat la cele trei stiluri, lupte libere, greco-romane și feminine. Argintul obținut de Biro Krisztian a fost singura medalie cucerită de delegația tricoloră la competiția din Bulgaria.

Valeriu Voaideș

Foto: Radio Tg.Mures/Valeriu Voaideș

Foto: Radio Tg.Mures/Valeriu Voaideș

The post Biro Krisztian, primul luptător român medaliat la Mondialele de cadeți după 27 de ani appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Biro Krisztian, primul luptător român medaliat la Mondialele de cadeți după 27 de ani

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.