Sport

INTERVIU cu Vasile Gliga, președintele Federației Române de Dans Sportiv

În cea de-a doua seară a Campionatului național de dans sportiv, președintele Federației Române de Dans Sportiv, tot el și vicepreședinte al federației internaționale de profil, Vasile Gliga, ne-a oferit un scurt interviu. Acesta a vorbit despre noile reguli, dar și despre pregătirea perechilor de dansatori din județul Mureș.

Reporter: Ce a determinat introducerea în premieră a celor două noi reguli la campionatul național de dans sportiv – schimbarea arbitrilor după fiecare rundă și schimbarea numerelor concurenților?

Vasile Gliga: Trebuie să știți că dansul sportiv e un sport și artă, nu e pe goluri, nu e pe puncte. Aici contează foarte mult și impresia generală, antrenamentele, sunt multe caracteristici care intră în arbitrare. Și atunci există o doză de subiectivism. De aceea, mai mult de 15 ani avem arbitri din altă țară, ca să încercăm să fim cât mai obiectivi. Nici așa nu reușim sută la sută, pentru că am ajuns cu nivelul dansului sportiv atât de sus încât țările vecine sau arbitrii care vin nu toți au performanța pe care o avem noi și atunci nu poate să fie chiar sută la sută obiectiv. Dar am reușit totuși în acești 16 ani de când conduc Federația română de dans sportiv să fim în top în ceea ce înseamnă activitatea arbitrajului. Tot timpul am încercat să schimbăm modalitatea de arbitraj. Anul trecut am lăsat perechile de la Juniori II, Tineret și Adulți care au ajuns în finală să propună ei câte un arbitru. Dar tot au fost nemulțumiți. Anul acesta membri Biroului au propus doi sau trei arbitri, în total sunt 23 de arbitri din diferite țări. Bineînțeles că trebuie să fie specializați și pe Standard, și pe Latino, să fie obiectivi la categoriile pe care le arbitrează. În plus, am lulat această decizie pentru a schimba oarecum opinia publică, care a fost ușor influențată de anumite opinii că nu-s corecte rezultatele, deși de-a lungul celor 16 ani de când conduc federația campionii naționali au confirmat și pe plan internațional.

Rep.: Aveți opinii după prima zi, cum a decurs?

V.G.: Se pare că lumea e mai încrezătoare. Cred că s-a reușit prin ideea că fiecare are șanse. Că fiecare concurent poate urca pe podium. Că altfel și din cauza unor antrenori care nu fac performanță, când sunt depășiți ei de dansatori spun că arbitrii sunt de vină. Dar acum nu mai pot să spună asta.

Eu la întâlnirea cu arbitrii în prima zi le-a spus că îi rog să arbitreze ceea ce văd pe ring, nimic altceva, să fie cât se poate de obiectivi. Și ei sunt foarte încântați și sunt convins că vor transmite peste tot unde vor merge că ceea ce au văzut în România nu au văzut nicăieri – atâta obiectivitate în organizarea unui campionat național.

Rep.: Cum vedeți evoluția organizării campionatului în ultimii ani, precum și pregătirea sportivilor?

V.G.: Nu putem vorbi de o creștere, din moment ce ești în topul dansului mondial ideal ar fi să te poți menține. Participarea e mai numeroasă, totuși nivelul dansului e în creștere, dar eu aș porni de la faptul că conduc o federație – așa îmi place să zic – de oameni nebuni pentru dans. În nebunia lor reușesc să pregătească sute și mii de copii pentru dans sportiv. Datorită acestui lucru avem o concurență mare și sănătoasă. Au șanse oricine care muncește.

Rep.: Cum au fost ultimii doi ani pentru dansul sportiv în contextul pandemiei, a restricțiilor?

V.G.: Am reușit un campionat extraordinar de fain în 2020 când a început pandemia; cu greu l-am făcut și în 2021, cu toate restricțiile care au fost – cu măști, fără părinți. Au încercat copiii să se pregătească cum au putut și pe unde au putut, dar dansul nu a stat pe loc.

Rep.: Deoarece veniți din Mureș, cum vedeți pregătirea perechilor din județ?

V.G.: Eu am ajuns președinte de federație după ce au fost cele mai mari performanțe din Reghin. Clubul „Dansul viorilor” avea opt din zece campioni naționali la vremea când eu am ajuns președinte. Clubul nu a mai evoluat, că nu avea unde să facă mai mult, dar era important ca baza de selecție să ne fie la nivel național, nu într-un oraș, nu într-un județ. Potențialul oamenilor de afaceri, a părinților cu bani, sunt în orașele mari și atunci am înțeles că dansul trebuie dezvoltat în toată țara. Și avem peste 200 de cluburi care funcționează și în orașe mari, și în orașe mici, unde vin zeci de mii de copii să se inițieze în dansul sportiv. Și atunci baza de selecție e mai mare și așa putem face performanță la nivelul mondial.

A consemnat Ion SURDU

Post-ul INTERVIU cu Vasile Gliga, președintele Federației Române de Dans Sportiv apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: INTERVIU cu Vasile Gliga, președintele Federației Române de Dans Sportiv

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button