Sport

Rămas bun, Emil Nae!

În urmă cu câteva zile ne-a părăsit unul dintre foștii jucători ai ASA-ului din anii 70. Acesta a fost unul dintre portarii echipei, Emil Nae, care a plecat la Ceruri la vârsta de 68 de ani. Puțini dintre suporterii acelor vremuri l-au cunoscut, deoarece concurența pe acel post era una foarte mare, a jucat mai mult la echipa secundă, dar a ales să rămână acasă, evoluând ulterior la echipe din eșaloanele inferioare. A crescut la ASA, începând de la grupele de copii, apoi la cadeți și juniori, categorie la care a făcut parte și din lotul lărgit al României.

În ediția 1969–1970, prima pentru ASA în Divizia A, se afla în lotul echipei mari, unde se aflau Ungvári, Nagy Miki, Csutak, Florea Ispir, Hajnal, Tică Varodi, Kanyaró Attila, Szölösi Lászlo sau Lukács Ede, ulterior alături și de Onuțan, Mircea Pop,  Dumitru Unchiaș. Emil Nae, cunoscut în cercul de prieteni ca „Bebe”, în perioada stagiului militar a jucat la echipa Rapid Miercurea Ciuc, în Divizia C, unde i-a mai avut coechipieri și pe târgumureșenii Alexandru Cioloboc și Iosif Ruszi. După ce a revenit acasă a jucat la Sănătatea Târgu Mureș, apoi la Chimica Târnăveni. Atras de un alt fost jucător al echipei acelor ani, fundașul dreapta Ioan Șleam, Nae s-a transferat la Electromureș, echipă antrenată atunci de Iosif Végh. În ultimii ani ai carierei a jucat la Gornești, în județeană. Printre reușitele sale poate fi amintită ediția 1976–1977, cu Sănătatea, când a câștigat campionatul orășenesc primind doar 6 goluri tot campionatul, promovând în campionatul județean, acolo avându-i coechipieri printre alții pe Dr. Ioan Szász, Mircea Pop, Dr. Ștefan Fehér, Carol Kulcsár (Kuli), Gheorghe Vultur, Gheorghe Iernean, Vasile Stroia și Ludovic Kiss.

Prietenia de o viață, lucru tot mai rar

Deși poate că șansa de a se afirma i-a fost potrivnică din cauza unei puternice concurențe, asemenea multor alți jucători talentați, aceste rânduri nu sunt dedicate unui jucător cu o carieră bogată, ci mai degrabă unui bun prieten, pentru faptul că Bebe nu a renunțat nici în aceste condiții la fotbal și a păstrat legături de prietenie cu toți. După ce a renunțat la fotbalul de performanță, ani de zile a făcut parte din echipa de amatori Apollo Old Boys, antrenată de Gheorghe Kanyaró și Márton Géza, dar paralel juca și minifotbal la Complexul Week-End, la echipa Bastia, cu care a și câștigat câteva ediții și particpia la orice acțiune organizată sau legată de aminitirea foștilor colegi. A păstrat cu unii dintre ei o prietenie de aproape 50 de ani. Cele mai strânse relații le-a avut cu Ioan Puji (Nani), Ioan Nicolae Miculi (cu amândoi coleg la Electromureș), Mircea Pop (ASA juniori, Sănătatea) și Márton Géza (Dermagant, Viitorul, Ilefor). Toți acești prieteni îi vor simți lipsa și probabil în întrecerile viitoare se va pomeni și de Memorialul Emil Nae.

În foto, primul din stânga, jos

Post-ul Rămas bun, Emil Nae! apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Rămas bun, Emil Nae!

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button