Sport

Viitorul Ungheni, prezentă în toate eșaloanele, dar fără acces acasă

Cu 15 ani în urmă, mai exact în anul 2004, la inițiativa profesorului Cristian Ioan Duran a luat ființă Asociația Sportivă Viitorul Ungheni. În anul 2011 aceasta a devenit Asociația Clubul Sportiv Viitorul Ungheni, cu personalitate juridică. Probleme interne au făcut ca grupele de fotbal care activează în cadrul ACS Viitorul să se mute din orașul mureșean în localitățile învecinate. La acesta activează acum 120 de sportivi, împărțiți în mai multe grupe. În afara echipei de seniori, care activează în Liga IV Elite, mai sunt și alte șase grupe de copii și juniori, la categorii de la  U8 la U18. Disputându-și jocurile seniorilor pe terenul din comuna Gheorghe Doja, Viitorul Ungheni a reușit după un tur de campionat încheiat pe penultimul loc, cu 2 victorii și 11 eșecuri, un retur foarte bun, cu alte 6 victorii, un rezultat de egalitate și 6 înfrângeri. Despre realizări, problemele întâmpinate și perspective ne vorbește Cristian Duran.

Reporter: Ce ne puteți spune despre înființarea clubului?

Cristian Duran: Am înființat acest centru cu gândul de a oferi cât mai multor copii șansa de a practica fotbalul aproape de casă. Până în anul 2018 clubul nostru și-a desfășurat activitatea la stadionul din Ungheni și în sala de sport din localitate.

Rep.: Acum grupele nu se mai află la Ungheni. Care este motivul?

C.D.: În urma unor divergențe cu autoritățile locale, începând cu luna ianuarie 2018 sportivii noștri nu au mai avut posibilitatea de a se antrena pe raza localității. În această situație, pentru a ne continua activitatea am fost nevoiți să apelăm la autoritățile din comuna Cristești, pentru accesul la terenul sintetic, la cele din comuna Gheorghe Doja pentru stadionul din localitate și la cel din comuna Sânpaul, pentru sala de sport de mici dimensiuni din localitatea Valea Izvoarelor. Toți aceștia au răspuns afirmativ la proiectele noastre și chiar le mulțumim pentru sprijin. Totodată, am putea spune că ni s-a închis o ușă, dar s-au deschis trei. Am înființat în toate cele trei comune puncte de lucru.

Rep.: Ce sprijin aveți în prezent?

C.D.: După cum se știe bine, activitatea unui club care participă la atâtea competiți necesită și multe cheltuieli. Susținerea financiară o avem din mediul privat, de la firma Oprea Avi Com, Puiul de Crăiești, Allcolors Serv Srl, care sunt totodată și partenerii noștri. Pe lângă aceștia, mai avem și susținerea necondiționată a părinților și a altor oameni de bine, precum Gilberto Sormani-Savatex, Toader Ioan- Zass România, Livia Farcaș- Liviu Pan Trans, Viorel Moldovan– Tiger Security. Este o situație ciudată. Noi suntem Viitorul Ungheni de 15 ani, dar ne antrenăm și jucăm în Cristești, Gheorghe Doja și Valea Izvoarelor. Odată cu înființarea clubului de fotbal al Primăriei Ungheni în 2018, clubul nostru, chiar dacă a depus cereri de susținere a activității, prin accesul la bazele sportive și prin accesarea de proiecte sportive pentru finanțare, acestea au rămas fără răspuns.

Rep.: Câți copii activează în prezent și de unde provin aceștia?

C.D.: Sportivii noștri sunt sau localnici, sau din mai multe localități învecinate. În afara celor din Ungheni, mai avem copii din Cristești, Cerghid, Morești, Recea, Vidrasău, Leordeni, Gheorghe Doja, Ilieni, Tirimia, Satu Nou, Sânpaul, Valea Izvoarelor, Bahnea. Avem echipe înscrise la toate categoriile și un aspect de remarcat, este singurul club din județul Mureș care participă la toate categoriile de vârstă în campionatele organizate de către AJF Mureș.

Rep.: Ce puteți spune despre rezultate și ultimele acțiuni ale grupelor?

C.D.: În toți acești ani am reușit câteva rezultate notabile la nivel național, zonal și județean. În anul 2012 am fost vicecampioni naționali la juniori C, după 1-2 în finala de la Buftea cu Academia Hagi, categorie la care au participat 700 de echipe la nivel național. Am fost campioni județeni, zonali și am câștigat turneul semifinal. Tot la juniori C am fost campioni județeni în 2013, la fel și la juniori A1 și B 1 în 2016 și 2017, campioni la juniori A în anii 2015 și 2017. De asemenea, cu seniorii am câștigat Liga IV în sezonul 2014-2015, când am jucat barajul de promovare în Liga III. Am avut însă și pe plan internațional rezultate bune. Am obținut locul 2 în Franța în 2014 și locul 3 în 2017, tunee internaționale cu 16 echipe din 9 țări.

Rep.: Pe perioada vacanțelor acești copii au de obicei o activitate mai intensă. Ce acțiuni aveți prevăzute?

C.D.: În aceste perioade facem mai degrabă o muncă de voluntariat. Facem tot posibilul să integrăm copii de la centrele de plasament Glodeni și Kiwi prin sport, antrenamente. O parte dintre ei în această vară au beneficiat de o tabără la mare, alături de sportivii clubului nostru, din fonduri strânse pe parcursul tombolei caritabile de la competiția Puiul de Crăiești. Pe parcursul iernii întâmpinăm câteva probleme legate de pregătire și facem un apel către autoritățiile din orașul Ungheni, pe care îl reprezantăm, ca din această toamnă să ne acorde posibilitatea de a ne pregăti în sala de sport din localitate,  pentru o bună dezvoltare a copiilor noștri.

O altă acțiune am demarat în 2018, împreună cu JCI Târgu-Mureș, alături de Anca Branovici și Stelian Burduhos, un program de voluntariat numit „Copii între copii”.

Rep.: Aveți jucători promovați la echipe din eșaloane superioare?

C.D.: Da. De exemplu, Raul Vidrăsan a juns la Academia Hagi, iar Cristian Chirilă, Sergiu Chirilă și Kovacs Tihamer se află la echipe de liga a III-a. În prezent e mai greu cu performanța tocmai datorită situației delicate pe care o avem, dar avem mulți copii cu potențial, care cu timpul sperăm că vor ajunge să facă performanță. Obiectivul nostru în acest moment este educația prin sport.

Post-ul Viitorul Ungheni, prezentă în toate eșaloanele, dar fără acces acasă apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Viitorul Ungheni, prezentă în toate eșaloanele, dar fără acces acasă

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button