Știri

Aerul din oraș e viciat din cauza primarului! Nu e vina Azomureș

Într-un material recent, distribuit de publicația online Maszol, comisarul șef al Gărzii de Mediu Mureș, Annamária Székely, a făcut câteva precizări cu privire la poluarea din municipiul Tîrgu Mureș, dar și câteva acuzații grave la adresa celor care conduc orașul și a locuitorilor.

Totodată, aceasta absolvă aproape total Combinatul Azomureș cu privire la poluarea din oraș, precizând că vinovații principali sunt mureșenii care nu întreprind nimic pentru a diminua poluarea pe care o produc prin faptul că “își duc copiii la școală cu mașina, stau confortabil în locuințe încălzite”, în timp ce Azomureș este “în situația unei funcționări normale, care corespunde prevederilor europene“.

Dăm vina pe combinat, dar, de fapt, noi poluăm (…), toată lumea care, dimineața, își duce copiii la școală cu mașina, merge la serviciu cu mașina, trăiește, confortabil, în locuințe încălzite. Rezultatele sunt proaste, dar nu industria este principalul vinovat. Populația ar trebui să înțeleagă că e nevoie de schimbare. Ar trebui să diminuăm emisiile. Pentru asta e nevoie de parteneriatul autorităților locale. La nivelul orașului, e nevoie de schimbare. Managementul spațiilor verzi este sub orice critică, transportul în comun – imprevizibil, mersul cu bicicleta e periculos (…). Circulația pe drumurile publice nu crește doar concentrația prafului din aer, ci și noxele emise de motoarele mașinilor – monoxid de nitrogen, bioxid de nitrogen – sunt substanțe deosebit de periculoase pentru sănătate. Ceea ce emite combinatul, în situația unei funcționări normale, corespunde prevederilor europene (…)”, mai precizează Annamária Székely.

Cei care se opun continuării activității combinatului Azomureș, dar nu numai, sunt de cu totul altă părere, acuzând că situația dezastruoasă privind fumul, zgomotul și mirosul, prezent la nivel extrem în aproape toată luna ianuarie 2020, în mai multe cartiere din Tîrgu Mureș, s-ar datora în principal producătorului de îngrășăminte.

Aceștia, în pofida declarațiilor făcute de șefa de la Mediu care susține că Azomureș este aproape fără vină, aduc ca argumente fumul imens din zona combinatului, vizibil de la kilometri depărtare; zgomotul asurzitor provenit tot de la combinat; mirosul înțepător de amoniac, irespirabil în cele mai multe momente ale zilei.

Noi, am susținut și vom susține în continuare, prin zecile de materiale publicate, fie că vorbim de autoritățile locale care distrug spațiile verzi și umplu orașul de pavaje și betoane, deci implicit viciază aerul, fie că vorbim de modernizarea infrastructurii care să permită circulația alternativă a părinților și elevilor, fie că vorbim de sistemul centralizat de încălzire care a existat în Tîrgu Mureș (Energomur), pe care tot niște indivizi de la cârma primăriei l-au distrus și băgat în faliment cu mulți ani în urmă, dar nu putem susține în totalitate părerea Annamáriei Székely.

Considerăm că din poziția de șef al Gărzii de Mediu Mureș, cât și din cea de locuitor, dă dovadă de ipocrizie în multe privințe. Ne gândim că nu a dat interviul stând în frig la birou sau acasă. Totodată, instituția pe care o conduce folosește autoturisme poluante. Să nu cădem în ridicol. Ciudată este și vehemența prin care apără public Combinatul Azomureș, având în vedere funcția ocupată la acest moment.

MS / Foto: colaj


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Aerul din oraș e viciat din cauza primarului! Nu e vina Azomureș

Credit autor: ms.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button