Știri

EVENIMENT EUROPEAN DE EXCEPȚIE: Festival de teatru la Târgu Mureș

Unul dintre cei mai cunoscuți regizori polonezi de teatru, Grzegorz Jarzyna, directorul artistic al TR Warszawa, va fi prezent la festivalul „ Un nume / A Name ” din Târgu-Mureș. Între 29 august și 1 septembrie, publicul va putea să îl cunoască mai bine pe artistul polonez în timpul întâlnirilor, atelierelor și proiecțiilor care fac parte din eveniment.

Punctul principal al festivalului vor fi patru proiecții VR ale spectacolului „G.E.N. VR”, povestea unei comunități alternative, ai cărei membri contestă realitatea pentru ca, provocând, să schimbe sistemul bazat pe frică, manipulare și supunerea individului. Încercând să distrugă sistemul, aceștia își construiesc propria comunitate. Un spectacol în același timp inovator, care folosește cele mai noi tehnologii de înregistrare audiovizuală VR.

Grzegorz Jarzyna este unul dintre cei mai cunoscuți regizori polonezi de teatru și directorul adjunct pe probleme artistice al teatrului TR Warszawa. A realizat și spectacole de operă și filme.

Operele sale au fost jucate în repetate rânduri la festivaluri și teatre din întreaga lume, inclusiv la Avignon, Edinburgh, Moscova, Sankt Petersburg, Ierusalim, Berlin, Viena, Stockholm, Londra, Dublin, București, New York, Toronto, Los Angeles sau Beijing.

Grzegorz Jarzyna este cunoscut și pentru adaptările teatrale extrem de reușite ale textelor uneia dintre cele mai cunoscute scriitoare poloneze ale tinerei generații, Dorota Masłowska, a cărei operă a fost tradusă, printre altele, în limba română.

Regizorul polonez, care anul acesta este personajul principal al festivalului „Un nume / A Name”, a fost premiat de nenumărate ori pentru realizările sale artistice. În 2007, pentru spectacolul „Medea” realizat în 2006 la Burgtheater din Viena, a primit NESTROY-Preis – unul dintre cele mai prestigioase premii teatrale ale spațiului de limbă germană.

În 2018, s-a aflat în România cu spectacolul „Între noi e totul bine” la cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Comedie – festCO din București.

Festivalul „Un nume / A Name”, organizat în perioada 29.08.-01.09.2019, se află la prima sa ediție și va fi dedicat în fiecare an creației unui regizor renumit, metodelor sale de lucru cu actorii, precum și viziunii sale scenice.

Pe lângă „G.E.N. VR”, publicul festivalului va putea vedea trei înregistrări ale spectacolelor lui Grzegorz Jarzyna și va putea participa la discuții cu regizorul și directorul  TR Warszawa, Roman Pawłowski. În plus, vor fi organizate ateliere pentru actorii Teatrului Național din Târgu-Mureș. Aceste evenimente sunt susținute de Institutul Polonez din București.

sursa: www.culturapoloneza.ro

 

The post EVENIMENT EUROPEAN DE EXCEPȚIE: Festival de teatru la Târgu Mureș appeared first on Realitatea de Mureș.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: EVENIMENT EUROPEAN DE EXCEPȚIE: Festival de teatru la Târgu Mureș

Credit autor: Bogdan Brad.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button