Știri

Scandal la nivel național. Miza, drumul de legătură al Târgu Mureșului cu Autostrada A3

După ce CNAIR a acuzat Asociația Pro Infrastructură că nu se documentează suficient privind informațiile transmise, ONG-ul precupat de situația lucrărilor la autostrăzile din România a reacționat prompt. Mărul discordiei, drumul de legătură al Târgu Mureșului cu A3.

”Cei din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ne-au “urecheat” într-un comunicat de presă în care afirmă că ar fi prelungit autorizația de construire aferentă ciotului de 4,5 km dintre Ungheni și Târgu Mureș, parte din Autostrada A3”, anunţă Asociaţia Pro Infrastructura referitor la autostrada spre Târgu Mureş.

Iată ce mai afirmă reprezentanţii Asociaţiei referitor la ciotul de autostradă spre Târgu Mureş:

Ne bucurăm să auzim că este încă valabilă (dar lucrările trebuie începute până în 26.04.2020). Le cerem celor din CNAIR să respecte legea și să publice toate autorizațiile de construire, INCLUSIV când sunt prelungite pentru că am studiat lista disponibilă pe site-ul MT și autorizația în cauză este trecută doar în forma originală (din aprilie 2017), nu și în cea actualizată (dacă într-adevăr există)!

Transparență? Am fost nevoiți să dăm în judecată CNAIR pentru a informa corect cetățenii: am câștigat toate cele 6 procese în justiție (5 definitiv) exact pe speța refuzului de a ne pune la dispoziție documente de interes public.

Problema de fond este alta: pe acest tronson licitația a fost pornită acum aproape 3 (!!!) ani, în 21.10.2016, iar saga continuă! Și vorbim de o re-licitare, după ce primul contract licitat în 2014 și semnat în 2015 a fost reziliat în 2016 de către constructor fiindcă CNAIR nu a fost în stare să-i dea ordinul de începere! La 6 ani de la rezilierea contractului Bechtel, au fost inaugurați doar 24 de km pe Autostrada Transilvania, din totalul de 430 km dintre Brașov și Borș!

Mai grav este că multe licitații sunt derulate DEZASTRUOS. Exemple: două loturi din A3 Suplacu de Barcău-Biharia (pornite în 23.08.2017) sau Secțiunea 5 din A1 Sibiu-Pitești (din 11.07.2017), toate nefinalizate. Tronsoanele 3 și 4 din Drumul Expres Craiova-Pitești au fost lansate în 08.07.2017 și anulate în martie 2019, doar ultimul fiind re-lansat.

Exemplele pot continua. De fapt, pe forum aveți o listă cu sute de licitații monitorizate de noi din 2010 și până azi: http://bit.ly/31UizKw. De exemplu, găsiți acolo 65 de licitații ANULATE. De obicei este nevoie de minim un an de zile pentru atribuirea contractelor, multe proceduri depășind doi ani de zile!

 

 

The post Scandal la nivel național. Miza, drumul de legătură al Târgu Mureșului cu Autostrada A3 appeared first on Realitatea de Mureș.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Scandal la nivel național. Miza, drumul de legătură al Târgu Mureșului cu Autostrada A3

Credit autor: Bogdan Brad.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button