Administrație

Adio chioşcuri de ziare din Târgu-Mureş?! Reacţia PLUS Mureş: “Libertatea presei înseamnă nu doar dreptul de a tipări, ci și de a distribui informația”

Din exces de zel, după ani de delăsare și nepăsare ale consilierilor, executivului şi ale șefilor ADP, soarta spațiilor alocate funcționării chioșcurilor de ziare din Târgu-Mureş este decisă prin forță majoră. Un atentat la libertatea de expresie și la dreptul cetățeanului de a fi informat în ziar scris. Adio chioşcuri de ziare din Târgu-Mureş?! Începutul sfârșitului e pecetluit. Bani pentru gunoaie în pubele subterane sunt cu sutele de mii. Trist, soarta librăriilor de limbă română se repetă, dispariție pas cu pas. Vor fi demolate chioșcurile din Mureşeni, Dâmbu, Dacia, Litoral, Universităţii şi din Piaţa 7 Noiembrie, plus cele trei din Tudor, respectiv de la Diamant, Corina şi Fortuna? Vinile distribuției de presă de la asasinarea cu bună știință a Ropdipetului în epoca Năstase, până la închiderea celor mai vechi și rezistenți presari locali, le știm profund, dar aduce beneficii doar în lumea nouă a online-ului… Și totuși, trebuie toți iubitorii încă de print să fie văduviți de acest minunat tabiet!?

Cotidianul Zi de Zi a solicitat miercuri, 17 iulie, în scris, punctul de vedere al liderilor UDMR Mureş, PSD Mureş, PNL Mureş, POL Mureş, ALDE Mureş, PMP Mureş, USR Mureş şi PLUS Mureş cu privire la această situaţie care poate prejudicia dreptul cetăţenilor din municipiul Târgu-Mureş de a citi ziare în limba română, maghiară sau în alte limbi, adică dreptul fundamental de a fi informaţi.

În rândurile de mai jos, vă prezentăm poziţia PLUS Mureş, transmisă de Departamentul de comunicare PLUS Mureş.

“PLUS Mureş consideră că decizia municipalităţii de a desfiinţa chioşcurile de distribuţie a presei din cartierele municipiului Târgu-Mureş are efectul de a reduce la tăcere presa locală. Nu ştim dacă acesta e scopul urmărit, ştim însă că o administraţie locală sănătoasă are nevoie de critici constructive, bine formulate; de cetățeni informați, la curent cu alte păreri decât cele unilaterale primite periodic în cutiile poștale. Libertatea presei înseamnă nu doar dreptul de a tipări, ci și de a distribui informația. Trăim într-o societate capitalistă, în care singurul care poate decide soarta unei afaceri este consumatorul final, respectiv cetăţeanul târgumureşean: el poate alege să cumpere sau să nu cumpere de la acel chioșc. Câtă vreme afacerea este autorizată, are venituri şi plătește taxe – deci se află în legalitate, autoritățile locale nu o pot închide după bunul plac. În special când acțiunea aceasta poate fi interpretată ca o cenzură indirectă a presei locale.

Așteptăm mai multe informații referitoare la motivația și baza juridică ce stau la baza acestui demers, de asemenea şi soluțiile șau alternativele oferite.”

Alex TOTH

Post-ul Adio chioşcuri de ziare din Târgu-Mureş?! Reacţia PLUS Mureş: “Libertatea presei înseamnă nu doar dreptul de a tipări, ci și de a distribui informația” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Adio chioşcuri de ziare din Târgu-Mureş?! Reacţia PLUS Mureş: “Libertatea presei înseamnă nu doar dreptul de a tipări, ci și de a distribui informația”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button